Erişilebilirlik

ABD: ‘Pensilvanya’yı Aklınızdan Çıkarın’


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf

Türkiye’deki yerel seçimler ve sonrasındaki gelişmeler, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Açıklamayı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yaptı

Türkiye’deki yerel seçimler ve sonrasındaki gelişmeler, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Açıklamayı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yaptı.

Bir gazetecinin “Amerika ve hatta Batı’nın genelde – Türkiye konusunda Erdoğan’dansa Fethullah Gülen’le aynı çizgide olduğu iddiaları var ve bu nedenle de Amerika’nın Twitter yasağı, yolsuzluklar ve ayrıca Erdoğan’ın yönetim tarzı konusundaki eleştirilerini artırdığı görüşü yaygın” şeklindeki yorumuna şu cevabı verdi:

“Bu çok gülünç bir iddia. O beyefendi [Fethullah Gülen] Pensilvanya’da yaşasın ya da yaşamasın, Türk hükümetinin Twitter’ı yasaklamasını doğru bulmuyoruz. Hala, Türk hükümetinin kendileriyle aynı fikirde olmayan kişiler üzerinde baskı uygulamasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Bir vatandaşının Pensilvanya’da yaşıyor olmasının bu tür konularla hiçbir ilgisi olamaz.”

Harf, soruyu soran gazetecinin “Türkiye –İsrail ilişkilerinin iyi olmasını destekleyen Fethullah Gülen’le aynı pozisyonda değil misiniz?” sorusuna ise, “Hayır” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye NATO müttefiki bir ülke. Daha açık olalım. Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Her zaman her konuda anlaşamayabiliriz. Ama biz hiçbir zaman herkesle her konuda anlaşamıyoruz. O nedenle Pensilvanya’da yaşayan o kişiyi [Gülen] aklınızdan çıkarın. Türk hükümetiyle karşılıklı ittifaka sahibiz. Anlaşmazlığa düştüğümüz zaman bunu dile getiririz. Aynı fikirde olduğumuz zaman da bunu ifade ederiz.”

Sözcü, hükümetleriyle ilgili kararı vermenin tamamen Türk milletine ait bir hak olduğunu ve bunun üzerinde Amerika’nın herhangi bir etkisi olduğuna dair her türlü haberin “saçma” olduğunu da belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG