Erişilebilirlik

ABD'nin Batısında Orman Yangınları Sürüyor


ABD'nin Batısında Orman Yangınları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Orman yangınları yazın başından buyanaAmerika’nın batısını tehdit ediyor. Washington, Oregon, Idaho, Montana ve California eyaletlerinde yaşayan binlerce Amerikalı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Alevlerin sanayi bölgelerine ulaşarak toksik dumana yol açmasından kaygı duyan yetkililer, yangınları kontrol altına almaya çalışıyor.

Uçaklar ve helikopterler günlerdir havadan su atarak alevlerin yayılmasını durdurmaya çalışıyor.

Mike Pruitt, “Bu çok etkileyici. Hava saldırı tankerlerinin yangına müdahalesini izlemek inanılmaz” diyor.

Ancak bazı bölgelerdeki yoğun duman, uçuşları engelliyor.

Todd Pechota, “Duman hem dostumuz hem düşmanımız. Bir yandan yangının yayılmasını yavaşlatıyor ancak diğer yandan da uçakla müdahale etmemizi engelliyor” şeklinde konuşuyor.

Yetkililer, bölge halkına dumanlar dağılıncaya kadar evden çıkmama çağrısı yapıyor. Duman ve tahliye süreci, çiftlik hayvanlarını da etkiliyor.

Yaklaşık 29 bin itfaiyeci, yıllardır kuraklık ve aşırı sıcaklara maruz kalan batı eyaletlerindeki yangınları söndürmeye çalışıyor. Alevlerin evlerine ulaşmasını engellemeye çalışan bölge sakinleri de yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor ve evsiz kalanlara kapılarını açıyor.

Chon Bribiescas, “Burası çok cömert ve birbirine çok bağlı bir bölge. Yangın duyulur duyulmaz, mahalle sakinleri ve hatta oteller bile evlerini terketmek zorunda kalanlara kapılarını açtı” diyor.

Washington eyaletinde yetkililer, muhtemel bir fırtınanın eyaletin bazı bölgelerinde yangını yeniden büyütmesinden kaygı duyuyor. Buarada, bölgeden iyi haberler de geliyor. Yetkililer, bazı yerlerde yangının söndürüldüğünü ve halkın evlerine döndüğünü bildiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG