Erişilebilirlik

ABD: Mülteciler İçin Daha Sıkı Kontrollar Geliyor


ABD: Mülteciler İçin Daha Sıkı Kontrollar Geliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Temsilciler Meclisi, Iraklı ve Suriyeli mültecilere sığınma hakkı tanınmadan önce her mültecinin Amerika’nın ulusal güvenliğine karşı tehdit oluşturmadığının belirlenmesiyle ilgili yasa tasarısını onayladı. Cumhuriyetçi Partililer, yasanın IŞİD’in oluşturduğu tehdide karşı alınan bir önlem olduğunu söylüyor. Başkan Obama ise Amerika’nın temelinde yatan ilkelere ters düştüğü gerekçesiyle yasayı veto edeceğini açıkladı.

Irak ve Suriye’den mülteci akınını kontrol altına almayı amaçlayan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde ateşli tartışmalarla ele alındı. Cumhuriyetçi Doug Collins ve Demokrat Loretta Sanchez, kozlarını paylaşan Kongre üyeleri arasındaydı. Collıns, ”Teröristlere kucak açmayacağız!” diye Kongre'ye seslenirken, Sanchez de ”Düşmanımız mülteciler değil!” diye konuştu.

İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Michael McCaul ise, yasanın amacının bu zor zamanlarda Amerikan halkını korumak olduğunu vurguladı: ”Şu anda savaş halindeyiz. Tüm dünya, İslamcı teröristlerin insanlarımıza zarar vermek, yaşam tarzımızı ortadan kaldırmak ve hür dünyanın temel ilkelerini yok etmek istediğini geçen hafta bir kez daha gördü. Bu teröristlerden en az birinin Avrupa’ya kendisine Suriyeli mülteci süsü vererek girdiği haberi, en büyük korkumuzun gerçek olabileceğinin bir göstergesi.”

Demokrat Partililer’e göreyse Irak ve Suriye’den Amerika’ya gelmek isteyen mülteciler bu yasa olmadan da dünyanın en sıkı güvenlik taramasından geçiriliyor. Tüm tarama süreci bu tasarı öncesinde de iki yıl sürüyor.

Demokrat Partili Zoe Lofgren, IŞİD’le savaşın hem askeri bir savaş, hem de değerler çatışması olduğunu söylüyor: ”Değerlerimiz, IŞİD’den kaçanların da bizler gibi Amerikalı olmalarını sağlamamızı öngörüyor. Güvenliğimiz için taramaları sürdürmeliyiz ancak mülteci alımını durdurmak IŞİD’e zafer hediye etmek demektir.”

Başkan Obama, mültecilerin Amerika’ya her gün akın eden yabancı turistlerden daha büyük bir tehdit unsuru olduğu fikrinin gerçekle bağdaşmadığını, mülteci alımının planlandığı gibi ilerleyeceğini söyledi.

Senato’daki Demokrat Partili liderlerse mültecilerden çok Amerika’nın vize muafiyet programını kötüye kullanmaya çalışan teröristlerin oluşturduğu tehdide yoğunlaşacaklarını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG