Erişilebilirlik

ABD 85 Bin Mülteci Alacak


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile buluşmasında ana konu mülteci sorunu ve Suriye oldu. Dün Londra’da İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’la görüşen Kerry bugün öğle saatlerinde Berlin’e geçti ve Steinmeier ile Dışişleri Bakanlığı’nın Villa Borsig adlı konuk evinde bir araya geldi. Üç saate yakın süren görüşmenin ardından iki bakan kısa bir açıklamada bulundu.

Görüşmede Suriye’deki gelişmeler ve yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi konusunun ele alındığını ifade eden Steinmeier, ülkede siyasi bir çözüm bulunmasının önemini vurguladıklarını, ancak konuyla ilgili daha yoğun iştişarelerin şart olduğunu söyledi.

“Kanlı iç savaşın sona erdirilmesi için yeni girişimler konusunda hem fikiriz” diyen Steinmeier, Amerika ve Almanya’nın sadece politik olarak değil, etik açıdan da Suriye’deki savaşın sona ermesini arzuladıklarını söyledi.

Suriye krizinin çözümü için görüşmeden vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, Amerikalı meslektaşı ile birlikte Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve Rusya’nın da bu sürece dahil edilmesini arzuladıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen Çarşamba günü ABD ile Rusya Savunma Bakanları Ashton Carter ve Sergei Şoygu’nun dört yıldır süren savaşla ilgili bir araya geleceklerini belirterek, Rusya ile müzakere etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Kerry Berlin’deki basın toplantısında, ‘İç savaşın son bulması için ülkelerin bir araya gelmesinin acil olduğu konusunda hem fikiriz’ dedi. Kerry Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın başında bulunduğu bir idare ile barışa varılması ihtimalini ise ‘hayal’ olarak tanımladı.

Avrupa’daki sığınmacı krizinin, Suriye’de yaşanan şiddetin sonuçlarından biri olduğunu belirten Kerry, Almanya’nın mülteci krizinde üstlendiği görevden olumlu sözlerle bahsetti. Ülkeyi bu bağlamda ‘lider konumunda’ olarak tanımlayan Kerry, Amerika’nın 2016’da ülkeye kabul edeceği mülteci sayısını 70 bin tavanının üzerine çekerek, 85 bine çıkarmayı planladığını da açıkladı.

Kerry söz konusu mülteciler arasında Suriyelilerin ne kadar olacağı konusunda ise bir sayı vermedi. Ancak Amerikalı diplomatlardan sızan bilgilere göre mülteciler ağırlıklı olarak Afrika kökenli olacak.

Suriye'de dört yıl önce patlak veren iç savaşın başlangıcından bu yana ABD, bin 500 Suriyeli'yi kabul etti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR ABD'nin yılda 15 bin Suriyeli'yi ülkesine kabul etmesini istiyor.

Öte yandan Almanya-Türkiye Stratejik Diyalog Toplantısı'na katılmak üzere dün Ankara'ya giden Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Bakanı Selahattin Demirtaş ve Suriyeli mültecilerin temsilcileri ile bir araya geldi.

Steinmeier, Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Almanya’nın mülteci krizine ‘daha akılcı bir çözüm’ bulmaya ve bu konuda tüm AB’yi ikna etmeye kararlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusundaki rolünün övgüye değer olduğunu belirten bakan, “Türkiye’ye yardım yapılması şart. Tüm dünya ülkelerine yardım çağrısı önemli ama şu anda sığınmacıların adil bir şekilde, sayıca dağıtılması önemli değil. Bunun da ötesine geçmemiz, konunun köklerine inmemiz gerekiyor” şeklinde görüş belirtti.

Türkiye'nin bölgede şekillendirici bir güç olduğunu ifade eden Steinmeier, “Suriye'deki bir sorun elbette Türkiye'yi ilgilendirecektir. Buradaki çatışmanın azaltılması için Türkiye'ye büyük ihtiyaç duyulmaktadır.” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG