Erişilebilirlik

ABD'den Kürt Petrolüne ‘El Koyma’ Kararı


Kürt petrolü taşıyan tanker
Kürt petrolü taşıyan tanker

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Meksika Körfezi’nde bekleyen ve 1 milyon varil Kürt petrolü taşıyan tankere el koyma kararının Irak hükümetinin başvurusu sonucunda alındığını doğruladı, ancak geminin Amerika karasularına henüz girmediğini bildirdi

ABD’de bir federal mahkeme, Texas eyaleti açıklarında seyreden ve Irak’ın Kürt bölgesinden gelen petrolü taşıyan tankere el konulması emri verdi. Mahkeme emrinin Bağdat hükümetinden yapılan talep sonucu alındığı bildirildi.

Reuter Haber Ajansı'na göre United Kalavrvta adlı tanker, geçen cumartesi Texas eyaleti açıklarında Galveston Körfezi’ne giriş yaptı. Gemideki 100 milyon dolar değerinde 1 milyon varil petrol bulunduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, talebin Bağdat hükümetinden geldiğini doğruladı ancak tankerin Amerikan karasularına girmediğini bildirdi. Geminin Amerika’nın hukuki yetki alanına girmesi durumunda el koyma emrinin uygulanacağını söyleyen Psaki, Washington’un bu konudaki resmi görüşünün değişmediğini, petrolün Irak merkezi hükümet tarafından satılması gerektiğini belirtti.

Psaki, Kürt petrolünün satışının Amerika’da yasaklanıp yasaklanmadığı konusundaki bir soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Tanker çok büyük olduğu için Houston limanına demirleyemiyordu. Tanker personeli, kargoyu daha küçük gemilere aktarıp Amerikan limanlarına göndermesi yönünde Amerikan Sahil Muhafaza Komutanlığı’dan onay almıştı.

Pazartesi günü Amerikan mahkemesine başvuran Irak hükümeti, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrolü merkezi hükümetin onayını almadan sattığını, bunun kaçakçılıkla eşdeğer olduğunu savundu.

Mahkeme emri, tankerin ancak kargosunu boşalttıktan sonra Amerikan karasularına serbestçe girmesini öngörüyor.

Amerika, Iraklı Kürtler’in petrol satışının Irak’ın bölünmesini hızlandırmasından kaygı duyuyor. Petrolün ülke anayasası uyarınca tüm Iraklılara ait olduğunu savunan Amerika, olası gelişmelere karşı potansiyel alıcıları da uyarıyor.

Kürtler aldıkları tek yanlı karar sonucu petrollerini Türkiye ve İran üzerinden pazarlıyor. Kürt Yönetimi son boru hattı inşasından sonra Ceyhan limanına petrol aktarmaya başlamıştı. Bir tanker Mayıs ayında Houston’da adı açıklanmayan bir alıcıya petrol getirdi. Ayrıca İsrail’e de dört tanker Kürt petrolü gönderildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG