Erişilebilirlik

ABD Libya'da Militan Avına Hazırlanıyor


Amerika ve Libya Bingazi’deki konsolosluk saldırısını soruşturmada yakın işbirliği yapma kararı aldı.
Amerika’nın Libya büyükelçisinin de aralarında bulunduğu dört elçilik görevlisi, Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna öfkeli bir kalabalık tarafından düzenlenen saldırıda silahlı İslamcı militanlar öldürülmüştü.

Beyaz Saray Başkan Barack Obama’nın Libya ulusal meclis başkanı Muhammed Magarief’i telefonla aradığını ve tarafların yakın işbirliği için anlaştıklarını açıkladı.
Washington saldırıyı gerçekleştiren İslamcı militanları bulup yakalamak için Libya’ya iki muhrip, pilotsuz uçaklar, Denizpiyadelerine bağlı bir anti-terör timi ve federal soruşturmacılar gönderdi.
Obama Yönetimi Bingazi’deki tüm ABD personelinin başkent Trablus’a gönderilmesi emri de verdi.

Amerikalı yetkililer Kahiredeki gösterinin aksine Bingazi’deki saldırının önceden planlanmış, iyi koordine edilen profesyonel bir operasyon olduğunu söylüyor. Yetkililere göre silahlı militan grup gösterileri kendi saldırısı için kılıf olarak kullandı.

Öldürülen büyükelçi Christopher Stevens, Dışişleri Bakanlığı’nın bölgedeki en deneyimli diplomatlarından biriydi ve 21 yıldan bu yana Bakanlık görevlisiydi. Stevens dört aydan az bir süre önce Libya’ya atanmıştı. Stevens ayrıca geçen yıl Washington tarafından Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanma başlatan geçici yönetim konseyine resmi temsilci olarak atanmıştı. Amerikalı büyükelçinin Kaddafi sonrası Libya’nın yeniden yapılanmasında önemli rolü bulunuyordu. Stevens 20 yılı aşkın bir süredir Amerika’nın yurtdışında görev yaparken kaybettiği ilk büyükelçisi oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG