Erişilebilirlik

ABD-Kuzey Kore İlişkileri Gergin


ABD-Kuzey Kore İlişkileri Gergin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Washington ve Pyongyang arasındaki gerginlik, Kuzey Kore’nin Sony yapımcılığa düzenlediği iddia edilen siber saldırılardan sonra daha da tırmandı. Kuzey Kore’nin gerginliği azaltma önerisini geri çeviren Amerika, komünist rejime uyguladığı baskı ve tecrit politikasını sürdürmeye kararlı görünüyor

Amerika, nükleer denemeler yapan Kuzey Kore’ye yaptırım uyguluyor.

Kuzey Kore’nin, Amerika’nın Güney Kore’yle düzenlediği ortak askeri tatbikatları askıya alması halinde nükleer denemelerini durduracağını açıklaması Washington tarafından yersiz bir tehdit olarak algılandı.

Kuzey Kore’nin Birleşmiş MilletlerDaimi Temsilci Yardımcısı An Myong Hun, Amerika’nın bu öneriyi geri çevirerek düşmanlığını bir kez daha ortaya koyduğunu öne sürdü:

“Hükümetimizin önerisini reddeden Amerika, bizden ulusal savunma çabalarımızı askıya almamızı isterken, kendi saldırı gücünü arttırmaya devam edeceğini bir kez daha gösterdi.”

Kore Savaşı’nın 1953’te resmi bir anlaşma yerine ateşkesle bitmesi yüzünden Kuzey ve Güney Kore arasındaki savaş teknik olarak devam ediyor. Amerika, Güney Kore’deki askeri varlığını korurken, iki ülke ortak askeri tatbikatlar düzenliyor.

Kuzey Kore, Kim Jong Un’a suikast düzenlenmesini alaycı bir dille anlatan the Interview – Mülakat adlı Hollywood filmi yüzünden Sony yapımcılığa geçtiğimiz Aralık ayında siber saldırı düzenledi. Bu olay Kuzey Kore-Amerika ilişkilerini daha da gerginleştirdi.

Hazine Bakan Yardımcısı Daniel Glaser, Kuzey Kore’ye uygulanacak ek yaptırımların, siber teröre destek veren bazı kuruluşların mali kaynaklarını kurutmayı hedeflediğini söyledi:

"Kuzey Kore’nin siber saldırılarına destek veren kişi veya kurumlara yaptırım uygulamaya kararlıyız.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Sung Kim, Kuzey Kore’nin bölgedeki en büyük müttefiki olan Çin’le işbirliğini arttırdığını söylüyor. Çin’de, Pyongyang’in nükleer denemeleri ve insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygılar giderek tırmanıyor:

“Çin, Amerika’yla daha yakın çalışarak Kuzey Kore’nin tehlikeli nükleer faaliyetlerini bastırmaya çalışıyor.”

Güney Kore, herhangi bir ön koşul olmaksızın Kuzey Koreli yetkililerle görüşme önerisinde bulundu. Ancak Kuzey Kore’ye karşı sert tavrını koruyan Washington, Pyongyang’ın geçmişte yapılan nükleer anlaşmalara bağlı kalması ve nükleer programını yavaşlatmasında ısrarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG