Erişilebilirlik

ABD Küba'yı Terör Listesinden Çıkardı


Amerika Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardığını açıkladı. Küba’nın listeden çıkarılması, iki ülkenin siyasi yakınlaşmasında önemli bir adım. Bu, aynı zamanda Küba'nın Dünya Bankası gibi global ekonomik kuruluşlardan daha fazla yardım almasını sağlayacak

Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile Nisan ayında buluşmasından kısa bir süre sonra Başkan Barack Obama, Washington ve Havana arasındaki siyasi ilişkiyi canlandırmak için Küba'yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmak istediğini açıklamıştı. Karara karşı çıkmak için 45 günü olan Kongre herhangi bir itirazda bulunmadı.

Dışişleri Bakanı John Kerry de Küba’nın kara listeden çıkarıldığını açıkladı. Ancak ABD yetkilileri, Küba’nın birçok politika ve tutumuyla ilgili kaygılarının devam ettiğini yineledi. Dışişleri Bakanlığı da, Küba’nın Amerika’ya verdiği söz üzerine son 6 aydır herhangi bir terörist örgütü desteklemediğini ve gelecekte de desteklemeyeceğine inandığını açıkladı.

Küba’nın listeden çıkarılması, ülkenin Dünya Bankası gibi global yardım kuruluşlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak.

Amerikalı ve Kübalı diplomatlar, ticaret ve eğitimin yanısıra iki ülke arasında gerçekleşecek seyahat olanaklarının geliştirilmesi için görüşmeleri sürdürüyor. Soğuk Savaş yılları sırasında Fidel Castro’nun 1959’da Küba’da yaptığı devrim sonrası ABD, Küba ile ilişkilerini koparmıştı. Ancak geçen yıl iki ülke, ilişkileri yeniden canlandırmak istediklerini açıklamıştı.

Eski Florida Valisi ve Cumhuriyetçi Parti’den 2016 başkanlık seçimlerinde başkan adayı olması beklenen Jeb Bush, Amerika’nın Küba politikasını eleştirdi. Bush, Küba’nın listeden çıkarılmasının Başkan Obama’nın düşmanlarımızla mücadele edeceğine onlara teslim olmasının bir kanıtı daha olduğunu söyledi. Bush ayrıca, İranlı yetkililerin de durumu yakından izlediklerinden emin olduğunun altını çizdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Başkan Obama’nın “Castro rejimine siyasi bir zafer sunduğunu ve karşılığında hiçbirşey almadığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın teröre destek veren ülkeler listesinde İran, Sudan ve Suriye olmak üzere üç ülke bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG