Erişilebilirlik

Amerika-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem


Amerika-Küba İlişkilerinde Yeni Dönem
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Başkan Barack Obama Küba ile ilişkileri normalleştirmek istediğini açıkladıktan sonra, Küba lideri Raul Castro ile ilk görüşmesini yaptı. Çok kısa da olsa bu görüşme geçen Cuma günü Panama’da yapılan Amerika Zirvesi’nde gerçekleşti. Görüşmenin ardından iki liderin tekrar görüşüp iki ülkeyi ilgilendiren konuları ele alması bekleniyor.

Zirvede Başkan Obama'nın hedefi Küba’yla ilgili politika değişikliğini vurgulamaktı, ancak Obama Panama’ya varmadan önce Castro taraftarlarının Küba Büyükelçiliği önünde Kübalı muhaliflere saldırması Obama’nın aradığı diyalog ruhuna tezat oluşturdu.

Ancak yapılan gösteriler, Cuma günü sivil toplum liderlerini ağırlayan Obama’nın, Küba ile gerçekleştirmek istediği planları değiştirmedi.

Obama, Küba’nın ilk kez bu Zirve’de temsil edilmesinden memnun olduğunu belirtti.

Küba’dan gelen İris Tamara Perez Aguilera, Castro taraftarlarınca tartaklanan muhaliflerden biri. Aguilera, Başkan Obama’nın Küba liderlerine karşı yumuşamasından hoşnut değil.

Obama yönetimi, olaydan kaygı duyduğunu açıkladı. Ancak Başkan Obama, görüşmelerin Küba halkına daha fazla özgürlük getireceğini ve onların yararına olacağını tekrarladı.

Başkan Obama’ya göre, müttefik olan devletlerle bile farklılıkların yaşandığını, Küba ile olan farklılıkların da bir sorun yaratmayacağını açıkladı.

İki liderin Amerika Zirvesi’nin açılış töreninde el sıkışması, uzun süredir düşman olan Amerika ve Küba arasındaki yakınlaşmanın ilk sinyali sayılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG