Erişilebilirlik

ABD ve Küba Büyükelçilikleri Açıyor


Başkan Barack Obama, Amerika ile Küba’nın diplomatik ilişkileri yeniden kurma ve karşılıklı olarak iki ülke başkentinde büyükelçilik açma konularında anlaştığını açıkladı.

Bu çerçevede Dışişleri Bakanı John Kerry bu yaz Küba’nın başkenti Havana’ya giderek, 50 yılı aşkın bir süredir ilk kez Amerikan büyükelçilik binasında Amerikan bayrağını yeniden dalgalandıracak.

Amerika’nın Küba’ya uyguladığı ticari ambargo ve Havana’nın insan hakları sicili hala iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinde sorun oluşturmaya devam ediyor.

Obama ve Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro, Aralık ayında ilişkileri yeniden canlandırma kararı almışlardı.

İki lider daha sonra konuyu Nisan ayında Panama’daki Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde karşılıklı olarak görüşmüştü.

Ticari uçuş ve gemi seferleri yeniden başlatılma aşamasındayken, Amerikan vatandaşları ancak belli koşullar çerçevesinde Küba’ya seyahat edebiliyor.

Mayıs ayında Amerika, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı. Bu, ilişkilerin normalleştirilmesi açısından önemli bir adım oldu.

Obama’nın, Küba’yla ilişkileri normalleştirme girişimleri Kongre’nin tepkisine neden oldu. Birçok Kongre üyesi, Obama’nın, Küba’daki insan hakları ihlallerini görmezden geldiğini iddia ediyor. İki kanadı da Cumhuriyetçilerin elinde olan Kongre, Küba’da Amerikan büyükelçiliği açılmasını, hükümete bunun için harcama yetkisi vermeyerek engel olabilir.

Aynı şekilde Senato, Obama’nın Havana büyükelçiliği için aday göstereceği ismi onaylamayabilir. Kongre’nin, Obama’nın ambargonun kaldırılması yönündeki olası bir isteğini de reddetmesi bekleniyor.

Küba asıllı Amerikalıların yoğun olduğu Florida eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Ileana Ros-Lehtinen, dün yaptığı yazılı açıklamada, Havana’da Amerikan büyükelçiliği açılmasının Küba halkına hiçbir yararı olmayacağını söyledi, bunun sadece Obama’ya “Küba’yla ilişkileri normalleştiren başkan olarak” tarihe geçme fırsatı vereceğini söyledi.

Küba bir zamanlar, Amerikalı turistlerin ve yatırımcıların en fazla tercih ettiği ülkeler arasındaydı.

Ancak 1959 yılbaşında Fidel Castro’nun dönemin başkanı Fulgencio Batista’yı devirip, ülkede komünist rejim kurarak, Amerikalılara ait malvarlıklarına el koyması sonrasında ilişkiler kötüleşti. Amerika devrimden iki yıl sonra ilişkileri resmen sona erdirdi ve 1962 yılında ekonomik ambargo kararı aldı.

Küba, Soğuk savaş yılları döneminde komünist Sovyetler Birliği’nden askeri ve ekonomik yardım aldı. Moskova, bu yardımların karşılığında, Türkiye’ye yerleştirilen Amerikan füzelerine misilleme olarak Küba’da nükleer füze rampaları kurdu.

Rusya ile Amerika arasındaki nükleer çekişme 1962 yılı Ekim ayında “Küba Füze Krizi” olarak anılan olayla doruğa çıktı. Ancak daha sonra iki ülke, dünyayı nükleer bir savaşa sürüklemek yerine geri adım atmayı kabul etti.

Küba, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) 1991 yılında dağıldıktan sonra ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG