Erişilebilirlik

ABD Kongresi’nden Seyahat Yasağı Çağrısı


ABD Kongresi’nden Seyahat Yasağı Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Amerika’da Ebola korkusunun artarken Kongre’de konuyla ilgili oturuma katılan bazı politikacılar Ebola’nın salgın haline geldiği üç Batı Afrika ülkesine virüs kontrol altına alınıncaya kadar seyahat yasağı getirilmesi çağrısında bulundu

Amerika’da Ebola endişesinin artmasıyla, birçok Kongre üyesi seçim gezilerini iptal ederek Washington’a geri dönerken, Başkan Obama da kabine üyeleriyle yaptığı toplantıda konuyu ele aldı. Kongre’de konuyla ilgili oturuma katılan bazı politikacılar Ebola’nın salgın haline geldiği üç Batı Afrika ülkesine, virüs kontrol altına alınıncaya kadar, seyahat yasağı getirilmesi çağrısında bulundu.

Teksas eyaletinin Dallas şehri son zamanlarda şok etkisi yaratan kötü haberlerin merkezi olmuş durumda. Dallas’taki hastanede Ebola’dan yaşamını yitiren Liberyalı Thomas Eric Duncan’ı tedavi eden ekip arasında yeralan iki hemşire de hastalığa yakalandı. Temsilciler Meclisi üyeleri yapılan bu hatalar karşısında öfkeli. Demokrat Partili Diana Degette de bu politikacılar arasında:

“Amerika topraklarındaki ilk Ebola vakasının tedavisinin yanlış yönetildiğini ve bunun da birçok kişiyi daha da tehlike altına attığını ne kadar söylesek az.”

Hastalığa yakalanan hemşirelerden biri Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde Emory Üniversitesi’nde tedavi görürken, diğer hemşire ise Maryland eyaletinde Bethesda şehrindeki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde tedavi oluyor. Hastalık Kontrol Merkezleri Başkanı Thomas Frieden, Amerikalıların kaygılı olduklarını söyledi:

“Ebola’dan korkmamın sebeplerinden biri, virüs Afrika’da daha da salgın hale gelebilir. Eğer böyle olursa, sağlık sistemimiz tehlike altına girer ve uzun bir zaman bununla uğraşmamız gerekir”.

Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Frieden ve diğer yetkililere Başkan Obama’nın Ebola’nın yaygın olduğu ülkelere neden seyahat yasağı getirmediğini sordu. Oturumu yöneten Tim Murphy ise, Frieden’i hasta olduğu halde uçakla seyahat eden hemşire hakkında sorguladı:

“Benim endişe duyduğum şey, hemşirenin hasta olduğu halde Cleveland’a gidebilmesi. Seyahat yasağını getirmek istemeyen hükümeti destekliyor musunuz?”

Thomas Frieden: “Amerikan halkını en iyi şekilde korumak için her seçeneği düşünüyoruz.”

Frieden, seyahat yasağı getirilirse insanlar karayollarını kullanarak seyahat edeceklerini, bunun da Amerikalı yetkililerin yolcuların nereden geldiklerini ve ateşlerinin olup olmadığını kontrol etmesini imkansız hale getireceğini söyledi.

Başkan Obama da Frieden gibi seyahat yasağı getirmenin en iyi yol olmadığını, ancak durumu yakından takip ettiklerini söyledi:

“Başta ben olmak üzere, biz bu konuyu çok ciddiye alıyoruz.”

Temsilciler Meclisi Enerjisi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Fred Upton, Başkan Obama’nın Kongre üyeleriyle de istişare edeceğini söyledi:

“Ben dünyanın bu bölgesini uçuşa yasak bölge ilan etmesi için Başkan’ı teşvik ediyorum – özellikle de Amerika’ya vizeyle gelmek isteyen insanlar için. Bizim şimdi herkese Batı Afrika’daki virüs kontrol altına alınıncaya dek sınırlarımızın kapalı olduğu sinyalini vermemiz gerekiyor.”

Başkan Obama ve Kongre üyeleri, Amerika’nın yapabileceği en iyi şeyin 4.500 kişinin ölümüne sebep olan Ebola virüsünü Batı Afrika’da yok etme çabalarına devam etmek olduğu konusunda uzlaştılar. Amerika, Afrikalılara tedavi merkezleri inşasına yardım etmeleri ve sağlık çalışanlarını eğitmeleri için bölgeye 4,000 asker gönderdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG