Erişilebilirlik

ABD: 'Kaygılarımız Davutoğlu'na İletildi'


Marie Harf
Marie Harf

Washington, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze operasyonu sonrasında İsrail için kullandığı ifadelerden duyulan rahatsızlığı üst düzeyde Ankara’ya iletti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre açıklamalar Türkiye'nin arabuluculuk katkısına engel değil, ama yapıcı da değil

Konuyla ilgili açıklama Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık sözcüsü Marie Harf, Bakan John Kerry’nin, Başbakan Erdoğan’ın “kışkırtıcı açıklamasıyla ilgili kaygıları” telefonla konuştuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ilettiğini bildirdi. Bu tarz açıklamalara “birkaç kez tanık olduklarını” kaydeden Harf, bu yöndeki kaygıların Amerikalı yetkililerce hem Washington’da, hem de Ankara’da Türk muhataplara iletildiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, Gazze’yi işgal eden İsrail’e yönelik açıklamalarında İsrail’i ‘terör devleti’ olarak tanımlamış ve Hitler Almanyası’yla karşılaştırmıştı.

‘Türkiye’nin arabuluculuk katkısına engel değil, ama yapıcı da değil’

Gazetecilerin bu konuda ısrarlı sorularına yanıt veren Harf, Erdoğan’ın açıklamalarının Gazze krizinin çözümüne Türkiye’nin arabulucu olarak katkı yapmasına engel olmadığını, ancak “yapıcı katkı rolüne zarar vereceğini” ve “yardımcı olmayacağını” vurguladı.

Marie Harf, Kerry’nin Davutoğlu’yla birlikte bölgedeki bazı muhataplarıyla Gazze krizinin çözümüne yönelik telefon görüşmeleri yaptığını ve bu görüşmelerde bu ülkelerin ateşkes sağlanmasına nasıl yapıcı katkı sağlayabileceğinin ele alındığını bildirdi.

Sinirlioğlu’yla çalışma grubu toplantısı

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Harf ayrıca Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Washington’da yürüttüğü temaslara da değindi.

Sinirlioğlu’nun ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’le görüştüğünü ve iki yetkilinin çalışma grubuna başkanlık ettiğini açıklayan Harf, görüşmelerin özellikle Suriye ve Irak krizleriyle bağlantılı olarak güvenlik, terörle mücadele ve mülteci sorunu konularında işbirliğini güçlendirme konularına yoğunlaştığını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG