Erişilebilirlik

ABD Kaçak Çocuk Sorununa Çözüm Arıyor


ABD Kaçak Çocuk Sorununa Çözüm Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Başkan Obama geçen hafta Orta Amerika ülkelerinin cumhurbaşkanlarını Beyaz Saray’da biraraya getirdi ve çocuk göçmen akınının önlenmesi konusunda yardım istedi. Cumhurbaşkanları da ABD'ye çocuklara iyi muamele edilmesi ve haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu

Başkan Obama El Salvador, Guatemala ve Honduras liderlerine, Amerika’nın kaçak göçmen konusundaki uygulamalarının anlayışsızlık veya acımasızlıktan değil, yasaları uygulama zorunluluğundan kaynaklandığını söyledi.

Obama, Orta Amerika liderlerini üzerlerine düşeni yapmaya çağırdı: “Hepimiz bu sorunun çözümü için ortak bir sorumluluk altındayız.”

Amerikan yasalarına göre, ülkeye sığınanlar belli bir yasal süreçten geçmek zorunda, haklarındaki kararın mahkeme tarafından verilmesi gerekiyor.

Sığınmacılar tehlikeli bir yolculukla Meksika’dan Amerika’ya girdikten sonra Amerika’da oturma izni alabileceklerini umuyor. İnsan tacirleri de bu umudu körüklüyor.

Siyasi gözlemci Michael Barone’a göre, sınırı geçen kaçak çocuklar Başkan Obama için ciddi bir sorun oluşturuyor: “Başkan bir taraftan sınırdışı edilenlerin sayısını arttırdığını söylerken, diğer taraftan sınırın hiç de güvenli olmadığını görüyoruz. Sınırı geçip Amerika’ya girenler de geri dönmeyip burada kalıyor.”

Başkan Obama’nın önemli destek kaynaklarından biri olan Latin kökenli Amerikalılar da yönetimin sınırdışı politikalarını eleştiriyor.

Başkan Obama’nın Orta Amerika ülkeleri cumhurbaşkanlarıyla yaptığı toplantıda bir pilot program üzerinde duruldu. Plan, yasadışı göçmenlerin sınırı geçme konusunda cesaretini iyice kırarak Amerika’nın sınırdışı uygulamasını azaltmayı amaçlıyor. Bunun için sığınma başvurularının Orta Amerika ülkelerinden yapılması teşvik edilecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest bunu şöyle açıkladı: “Meksika’yı geçmek için tehlikeli bir yolculuk yapmak yerine sığınma, isteyenlerin bulundukları ülkelerdeki Amerikan temsilciliklerine başvurmalarını sağlayacak eşgüdümlü bir sistem kurulacak.”

Ancak birçok kişi böyle bir sistemin işleyip işlemeyeceğini sorguluyor. Önümüzdeki günlerde Kongre’nin alacağı kararlar ve Obama yönetiminin uygulamaları, bundan sonraki adımın ne olduğunu gösterecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG