Erişilebilirlik

ABD: 'IŞİD'in Toparlanması Mevcut Şartlarda Güç'


ABD: 'IŞİD'in Toparlanması Mevcut Şartlarda Güç'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Üst düzey Amerikalı istihbarat yetkilileri, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarına ve karada devam eden çarpışmaların gücünü kırmaya başlamasına rağmen IŞİD’in hala acımasız ve zorlu bir tehdit olmaya devam ettiğini bildiriyor

Üst düzey Amerikalı istihbarat yetkilileri, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarına ve karada devam eden çarpışmaların gücünü kırmaya başlamasına rağmen IŞİD’in hala acımasız ve zorlu bir tehdit olmaya devam ettiğini bildiriyor.

Amerikalı bir istihbarat yetkilisi, Amerika’nın Sesi’ne, IŞİD’in hava saldırıları ve Kürt güçlerin mücadelesi sonucu Irak’ta kaybettikleri toprakları yeniden ele geçirmek için eski gücünü canlandırmasının mevcut şartlar altında zor olacağını söyledi.

Yetkili ayrıca IŞİD’in komuta kademesinde bazı hoşnutsuzluklar yaşandığını gösteren işaretler bulunduğunu, savaş alanındaki gerginliklerin bu memnuniyetsizliği arttırabileceğini bildirdi.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun dünkü toplantısına katılan Savunma İstihbarat Dairesi Başkanı Korgeneral Vincent Stewart, eninde sonunda bir taşma noktasının olacağını, bu noktaya nerede ulaşılacağının bilinmediğini söyledi.

Güçlü bir propaganda yapan IŞİD ise örgüt içinde çatlaklar olduğunu gösteren ipuçlarını gizleme çabasında.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, IŞİD'in, küresel çapta bir halifelik kurduğunu somut olarak göstermek, daha da önemlisi bu imajı oluşturmak istediğini belirtti.

James Clapper, alınan duyumlara göre IŞİD’in acımasız eylemlerinin giderek azaldığını, mali kaynaklarının tükenmeye başladığını, yabancıların katılımına rağmen örgütün kendi militanlarını kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Amerikalı askeri yetkililer, koalisyonun hava saldırılarının IŞİD’i gerilettiğini, Irak’ta 700 ila 800 kilometrekarelik alanın IŞİD kontrolundan geri alındığını belirtiyor.

Ancak Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Christopher Harmer gibi uzmanlar temkinli olma çağrısı yapıyor. Harmer, “IŞİD, hala stratejik inisiyatife sahip. Irak’taki genişlemenin doğal sınırlarına ulaşmış durumdalar. Suriye’deyse toprak elde etmeye devam ediyorlar. Suriye’de kontrol altında tuttukları alanları azaltmak için hiçbir şey yapmadık” şeklinde konuştu.

Amerika şimdilik Irak üzerinde yoğunlaşıyor ve Musul’u geri almak için Iraklı güçleri hazırlıyor. Bu operasyon Nisan’da başlayabilir.

Ancak hala bazı sorunlar var. Irak güçlerinin kendi başına saldırıya geçmesi altı ila dokuz ay sürebilir.

Amerika’nın kara harekatına girişmesi olasılığı da mevcut.

Uzmanlar, Amerika’nın yardımı olsa bile Musul için verilecek savaşın çok kanlı olmasından korkuyor.

IŞİD’in Suriye’deki faaliyetlerini de unutmamak gerektiğinin altını çizen istihbarat yetkilileri, Suriye’de birçok boşluk olduğunu hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG