Erişilebilirlik

ABD Irk Çatışmasını Aşamıyor


ABD Irk Çatışmasını Aşamıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Başkan Obama "Çok sayıda Amerikalı ifade ettiğimiz ideallerle yasaların günlük uygulanışı arasındaki uçurum nedeniyle toplumda derin bir adaletsizlik duygusu yaşıyor" şeklinde konuştu

New York’ta silahsız bir siyahı nefessiz bırakarak öldürmekle suçlanan polisin jüri kararı sonucu aklanmasının ardından, hem bu kentte, hem de diğer kentlerde eylemler yapıldı.

Olay, polisin azınlıklara karşı aşırı güç kullanması ile ilgili büyük tartışma yarattı ve Başkan Obama’nın olayla ilgili bir açıklama daha yapmasına neden oldu: “Çok fazla sayıda Amerikalı, ifade ettiğimiz ideallerle yasaların günlük uygulanışı arasındaki uçurum nedeniyle toplumda derin bir adaletsizlik duygusu yaşıyor.”

Üniversite öğrencisi Monica Melton, barışçı gösteriler kent trafiğinin ana arterlerini kapamadan akşamın erken saatlerinde gösterilere katılmış: “Michael Brown, Eric Garner ve diğerlerinin yaşadıkları, gün geçtikçe daha üzücü ve kaygı verici bir eğilime işaret ediyor. Ben de gösterilere destek vererek buna hoşgörü gösterilmemesini istedim.”

New York Belediye Başkanı Bill Di Blasio kent polisinin üç günlük eğitimden geçirilerek aşırı güç kullanımının azaltılacağını ve New Yorklular’ın herkese eşit davranılacağı konusundaki güveninin yeniden tesis edileceğini söyledi: “Halk, polisin bu önemli görevi yerine getirirken, herhangi bir gereksiz yaralanma veya ölümü tüm güçleriyle engellemek için çalışacağını hissetmeli. Halk bunu bilmeli ve hissetmeli.”

Kasım ayında, Ohio eyaletinin Cleveland kentinde, 12 yaşındaki Tamir Rice’ın, elinde oyuncak silah tutarken polis tarafından vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili konuşan Adalet Bakanı Eric Holder, 2 yıl süren denetimler sonucunda kent emniyet teşkilatının aşırı güç kullandığının tespit edildiğini belirtti ve kurumun federal gözetim altına alınacağını açıkladı: “Bakanlığın ortaya koyduğu bulguların kent için önemi kent yönetimi tarafından da kabul edildi. Gerekirse mahkemelerce uygulanabilecek bir uzlaşma kararına varıldı.”

Washington’daki gösterilerde yer alan Nicole Dashiell Cleveland’da büyümüş: “Polisin insanların deri rengine bakarak şiddet uygulaması, benim kentimi de etkiledi. Dünyaya Amerikalılar’ın pek çoğunun bundan kızgınlık duyduğunu ve değişim istediğini söylemek istiyorum.”

Shiva Elahi, “Bence eğitimden geçmeleri iyi ama sorun çok daha büyük. Sorun bu suçları yani insanları vuran, öldüren polisleri, haklı ya da haklı olsun ki bence asla haklı değildir… savcıların bu konuda tarafsız olması gerekiyor,” diyor.

Ivette Ranny, “Bu olayları daha önce de gördük. Eğitim verilecek, kendimiz soruşturma yapacağız dediler. Herhangi bir sonuç alındı mı? Hayır. Bunun ötesine geçilmesi gerek. Adalet Bakanı Eric Holder soruşturma yapılacak dedi. Umarım bu bir sonuç getirir,” şeklinde konuşuyor.

Gösterilere katılan Laiquan ise, “Bence kuvvete daha az başvurmaları için eğitilmeleri harika olur. Polis güçlerine askeri teçhizat sağladılar. Öyle bir noktaya geldi ki merdivenden inerken, cepten şeker çıkarırken korkuyorsunuz. Kapüşonlu kazak giymekten korkuyorsunuz. Aslında eğitim, işin başlangıcı. Önemli olan onlara farklı etnik gruptan gelen insanlara hayvan gibi davranmamayı ve onların üzerinde ölümcül güç kullanmamayı öğretmek,” şeklinde konuşuyor.

Bir diğer protestocu Margarita Rosario'sa, "Ben buradayım çünkü 12 Ocak 1995’te oğlum Anthony Rosasio ve yeğenim Hilton Vega yerde yüzüstü konumdayken eski New York Belediye Başkanı Giuliani’nin eski korumaları tarafından sırtlarından vuruldu. Bu 12 Ocak 1995’te oldu. Bu olaydan ve bu olayların sürmesinden dolayı buradayım. Buna son verilmeli. Polisin gaddarlığı kontrolden çıktı ve Ferguson’daki gibi halk buna karşı ayaklanmadan bu sona ermeyecek," diyor.

Medeni Haklar Savunucusu Al Sharpton 13 Aralık’ta başkent Washington’da bir gösteri yapılacağını duyurdu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG