Erişilebilirlik

ABD- İran Nükleer Görüşmeleri Başladı


İran Dışişleri Bakanı Zarif, AB temsilcisi Ashton, Umman Dışişleri Bakanı Alevi ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Umman'ın başkenti Muskat'ta
İran Dışişleri Bakanı Zarif, AB temsilcisi Ashton, Umman Dışişleri Bakanı Alevi ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry Umman'ın başkenti Muskat'ta

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif arasında Umman'da başlayan görüşmelerde taraflar Kasım sonuna kadar bir nükleer anlaşmaya varmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer anlaşma için tanınan sürenin dolmasına iki hafta kala Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile doğrudan görüşmelere başladı.

Pazar günü başlayan görüşmelere Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da katılıyor.

Kerry ve Zarif Umman’ın başkenti Muskat’da görüşmeye hazırlanırken el sıkıştılar ancak basına bir açıklamada bulunmadılar.

Kerry Cumartesi günü Pekin’den ayrılırken yaptığı açıklamada İran ile nükleer anlaşmaya varmak için “gerçek görüşayrılıkları” olduğunu söyledi. Kerry nükleer görüşmelerin İran ile IŞİD ile savaşt işbirliği olasılığı gibi diğer konulardan ayrı olduğunu da vurguladı.

Başkan Barack Obama geçenlerde Amerika ve P5 artı1 grubundaki müttefikleriyle İran’a bir nükleer anlaşma için bir çerçeve plan verdiklerini açıkladı.

Obama çerçeve planın İran için yaptırımlardan adım adım kurtulma ve uluslararası topluluğa katılma yolu açtığını belirtti. Ancak Obama İranlı liderlerin bunu yapıp yapmayacaklarının “açık uçlu bir soru” olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5 artı 1 grubu İran’dan nükleer silah geliştirmesini önlemek için uranyum zenginleştirme çalışmalarını kısıtlamasını istiyor. Grup, buna karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılacağını söylüyor.

İran ise nükleer silah geliştirmek istediği suçlamasını sürekli reddediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG