Erişilebilirlik

ABD Irak'a Yardım Konusunda Temkinli


ABD Irak'a Yardım Konusunda Temkinli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Irak’ta Sünni militanların yarattığı güvenlik tehdidi ve Irak güvenlik güçlerinin durumunu değerlendirmek için bölgeye gönderilen özel birliklerin yolladığı değerlendirme raporları, Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından inceleniyor. Yetkililere göre, Irak'a yardım için acele edilmeyecek

Bağdat’ta, araç içine yerleştirilmiş bomba ile yapılan ölümlü saldırıların, olağan hale gelmesinden korkuluyor.

Kuzeyde ise, Şii Türkmenler, IŞİD saldırılarından canlarını kurtarma çabası içinde: “Bazıları sokak ortasında vurularak öldürülüyor, kimileri de yıkılan evlerinin enkazında gömülü kalıyor.”

Bütün bu korku hikayelerine rağmen Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri bölgede ilerleme kaydedildiğini bildiriyor. Irak güvenlik güçleri ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Tikrit kentinde kontrolu yeniden ele almak üzere ilerliyor.

Donanma komutanı John Kirby, Pentagon Sözcüsü: “Gidişatın tamamen farklı bir seyre girdiğini söyleyebilir miyim bilmiyorum ama en başından beri söylediğimiz gibi eninde sonunda bu onların savaşı ve Iraklılar tabii ki mücadele ediyor."

Ancak bu mücadeleye Amerikan yardımının ne kadar dahil olacağı hala bir soru işareti.

Durum değerlendirmesi için Irak’a gönderilen danışmanların yolladığı ilk raporlar, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve kurmaylarınca inceleniyor. Ayrıca, Irak’taki danışman ekibinin değerlendirmesinin ne kadar süreceği, izleme uçuşu, silah ve mühimmat dışında başka destek tavsiyesinde bulunup bulunmayacakları da henüz belli değil: “Irak’ta güvenlik için uzun vadeli çözümün formülü, istikrarlı ve kapsayıcı bir siyasi süreçtir.”

Bu arada Irak, savaş uçakları konusunda İran ve Rusya’nın yardımına başvuruyor.

Ancak uzmanlar, bu durumun sorun yaratacağı görüşünde. Emekli komutan Jack Kane de o uzmanlardan: “İşin doğrusu İran’ın Irak’ta etkili olduğu. Ve biz burada oturduğumuz yerden hiç bir şey yapmadığımız için bu etki büyüyerek İran’ın itibar kazanmasıyla sonuçlanacak.”

Amerika’nın eski Irak ve Türkiye büyükelçilerinden James Jeffrey, Washington yönetiminin askeri seçenek konusunu esnek tutması gerektiğini savunuyor: “Sınırlı askeri birlik şu anda Amerika’nın gücünü katlayarak baskı oluşturmasını sağlayabilir. Çünkü şimdi herkes devamının gelip gelmeyeceğini merak ediyor ve bu da büyük fark yaratabilir.”

Özel kara birliklerinin yanısıra Amerika Basra Körfezi’nde uçak gemisi ve savaş gemileri hazır bulunduruyor. Ancak Washington, şimdilik dikkatle izlemek dışında adım atmıyor.

Irak’ta ise, Şii milisler, kentlerini ve kutsal mekanlarını olası bir IŞİD işgalinden korumak için silahlanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG