Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı IŞİD İçin Türkiye’de


Amerika Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, bölgesel gerginliklerin tırmandığı bir dönemde Ankara’yı ziyaret etti. Görüşmelerdeki ana gündem maddesi IŞİD’le mücadele oldu.

Washington, Irak ve Suriye ile sınırı olan Türkiye’yi, Cihatçı örgüte karşı kilit önemde bir müttefik olarak görüyor. Ancak Türkiye son dönemde Suriyeli Kürtlerin bölgedeki toprak kazanımlarından kaygı duyuyor.

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Semih İdiz, Dunford’un Türkiye ile işbirliğinde yaşanan zorlukların bilincinde olduğunu söylüyor. İdiz sözlerini “Geçmişte bazı zorluklar yaşandı ve bazıları hala sürüyor. Türkiye, Amerikalılar’ın Suriye’deki Kürt gruplarla yaptığı işbirliğinden memnun değil. Ancak bugün Amerika ve Türkiye arasında işbirliği birkaç yıl öncesine göre çok daha güçlü” şeklinde sürdürüyor.

Amerikan ordusu, Suriye’deki Kürt örgütü PYD’nin milis gücü YPG’ye hava desteği sağlıyor. Washington, YPG’nin IŞİD’e karşı verilen kara savaşında elde ettiği kazanımlar memnunlukla karşılıyor. Ancak Ankara PYD’nin, Türkiye’nin savaştığı terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğunu savunuyor.

Türkiye, Suriyeli Kürtlerin sınırda daha fazla toprak kazanmasına izin vermeyeceğini açıklasa da, bu uyarıları dikkate almayan YPG sınır boyunca ilerleyişini geçen hafta da sürdürdü.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen, Türk yetkililerin Dunford’a Suriyeli Kürtler konusunda baskı yapacağını söylüyor.

Ülgen “Türkiye, Amerika’nın verdiği sözleri tutmasını ve PYD’nin toprak kazanımlarını sınırlamasını bekliyor. Türkiye’nin Temmuz ayında Amerika’yla yaptığı anlaşma bu temele dayanıyor” şeklinde konuşuyor.

Amerika’nın yoğun çabaları sonucunda Temmuz ayında imzalanan anlaşma sonrasında, Ankara askeri üslerini IŞİD’le savaşan koalisyon güçlerine açtı. Ancak Ülgen, Türkiye’nin işbirliğinin riske girebileceğini söylüyor:

“Eğer Washington Türkiye’nin kaygılarına duyarsız davranmaya devam ederse, bu ciddi bir güven bunalımına yol açabilir. Bu da, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede işbirliği derecesini düşürmesi anlamına gelebilir.”

Suriye’deki askeri varlığından da rahatsızlık duyan Türkiye’nin, Suriyeli Kürt güçlerine karşı bir askeri müdahale seçeneğini şimdilik rafa kaldırdığını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG