Erişilebilirlik

ABD'den Enerji Güvenliği Konusunda Türkiye'ye Destek


ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman
ABD Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman

Bu yıl 31'incisi düzenlenen Türk Amerikan Konseyi (ATC) Amerika Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman'ın konuşmasıyla sona erdi

Amerika Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, Türkiye’nin Avrupa’ya giden enerji yollarının hayati kavşak noktasında olduğunu açıkladı.

Washington’da 31’incisi yapılan yıllık Türk Amerikan Konseyi (ATC) konferansının kapanışında konuşan Enerji Bakan Yardımcısı Poneman, enerji güvenliği konusunun tüm taraflar açısından önem taşıdığını, Türkiye’nin bu tarz enerji güvenliğini sağlama açısından üstlendiği önemli rolün farkında olduklarını söyledi. Amerika’nın uzun zamandır güney koridorunu oluşturan doğal gaz boru hatlarına destek verdiğini hatırlatan Poneman, bu koridorun amacının Avrupa’ya yeni doğal gaz kaynaklarını Türkiye üzerinden sunmak olduğunu belirtti.

Amerika Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, petrol ve doğal gazın ötesinde Türkiye’nin temiz enerji kaynaklarına da yatırım yapması gerektiğine inandıklarını söyledi. Temiz enerji sektörünün hızla büyüdüğüne dikkati çeken Amerikalı yetkili, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirebilecek konumda olduğunu, Türk hükümetinin 2023 yılına kadar enerji kaynaklarının yüzde 30’unu yenilenebilir yapma hedefini ise takdir ettiklerini kaydetti. Türkiye’nin rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal enerji açısından olağanüstü yenilenebilir kaynaklara sahip olduğunun altını çizen Poneman, Amerika’nın Türk ortaklarla birlikte çalışma konusunda istekli olduğunu sözlerine ekledi.

İki ülkenin enerji alanında, fosil kaynaklara bağımlılık, enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve iklim değişikliği tehdidiyle mücadele gibi ortak zorlu konularla yüzleştiğini söyleyen Amerikalı yetkili, bu zorlukların beraberinde fırsatlar sunduğunu kaydetti. Poneman, Türk şirketlerle enerji verimliliği konusunda umut verici bir işbirliği olduğunu belirtti.

Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerine de değinen Amerika Enerji Bakan Yardımcısı Poneman, 2030 yılına kadar 20 nükleer reaktör kurma planlarının gelecek vadettiğini söylese de Japonya’daki Fukuşima faciası gibi olaylardan ders çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Nükleer silahlanma konusundaki tutumundan dolayı da Türkiye’yi öven Poneman, hassas nükleer malzemelerin korunması, nükleer kaçakçılıkla mücadele ve nükleer silahlanmayı önlemeyi amaçlayan diğer konularda Türkiye’yle birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan 2010’da Nükleer Zirve için Washington’a geldiğini ve burada iki hükümetin, sınırların nükleer ve radyolojik madde kaçakçılığına karşı izlenmesi yönünde ortaklık yapma kararı aldığını hatırlatan Poneman, iki ülkenin bu konularda daha fazla işbirliği yapabileceğini belirtti.

Ron Kirk: ‘Türkiye’nin Ekonomik Gücünü Hayranlıkla İzliyoruz’

Amerikan Ticaret Temsilcisi Ron Kirk
Amerikan Ticaret Temsilcisi Ron Kirk
Türkiye ve Amerika arasında savunma alanında yoğun olan ikili ilişkilerin ekonomik ve ticari düzeyde de arttırılması vurgusunun yapıldığı Türk Amerikan Konseyi toplantıda konuşma yapan Amerika Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, Amerika’nın Türkiye’nin ekonomik gücünü ve istikrarını hayranlıkla izlediğini söyledi.

“Herkes Türkiye’nin son on yıl içinde ulusal gelirini nasıl üçe katladığını, bölgede nasıl önemli bir rol oynadığını çok iyi biliyor,” diyen Amerikalı yetkili, Türkiye’nin ekonomik gelişmesinin kendileriyle ticaret ve yatırım ilişkilerine de yansıdığını belirtti. İki ülke arasındaki ticaretin düzenli bir şekilde arttığına dikkati çeken Ron Kirk, Amerika’nın Türkiye’ye, bankacılık ve diğer hizmet sektörleri başta olmak üzere doğrudan yatırımlarının da artış kaydettiğini söyledi, “Bunların çok daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz,” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticari engellere de değinen Amerika Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, bunları gidermek için Türkiye ve Amerika’nın birlikte çalıştığını belirtti. İki ülke arasındaki ‘Stratejik, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi’ kapsamında, Türk ve Amerikan özel sektöründen ekonomik büyüme ve kalkınma alanlarında cesur yaklaşımlar beklediklerini söyleyen Kirk, devlet desteği olmadan, daha olgun ve dinamik ekonomik ilişkileri teşvik ettiklerini belirtti.

Amerika Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, Türk Amerikan Konseyi konferansında yaptığı konuşmada Türkiye’nin yakın çevresindeki gelişmelere de değindi. Kirk, bölgesel temelde ticaret ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için önemli potansiyeller bulunduğunu söyledi, Arap uyanışı yaşanan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın, Amerika ve Türkiye’nin birlikte işbirliği yapabileceği bir alan olduğunu kaydetti. Kirk, Türkiye’nin son yıllarda kilit önemdeki siyasi ve ekonomik reformları hayata geçirdiğini, bunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki ülkelere ders olabileceğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi Tan: ‘7 Gün 24 Saat Temelli İlişki’

Ron Kirk’ten sonra söz alan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da, Türkiye Amerika ilişkilerinin 7 gün 24 saatli bir temele sahip olduğunu, tarafların sürekli temas ve işbirliği halinde olduğunu, tek bir olaya kilitlenmediğini, ancak devam eden gelişmelere odaklandığını söyledi.

Tan taraflar arasındaki etkileşimin doğal bir sonucu olarak görüş ayrılığı olan konuları da arttırdığını kaydetti.

“Türkiye-Amerika ortaklığı, temeli, yönü ve önemi tartışma götürmeyen bir düzeye ulaştı,” diyen Büyükelçi Tan, tarafların ekonomik ve ticari ilişkilerde geride kaldığını ve bu alanlardaki gerçek potansiyelini keşfetmesi gerektiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG