Erişilebilirlik

ABD Ekonomisine 150 Bin Yeni İş


Amerikan ekonomisi Ocak ayında 151 bin kişiye istihdam yarattı. Ancak bu son 2 ayın kazanımlarından ve ekonomistlerin beklentisinden düşük bir rakam. Çalışma Bakanlığı’ndan gelen rapora göre işsizlik yüzde 4,9’a düşerek son 8 yılın en düşük oranına indi.

Federal hükümet uzmanları maaşların geçen yıl içinde yüzde 2,5 arttığını, ancak 7,8 milyon kişinin işsiz olmayı sürdürdüğünü, 6 milyonun ise tam zamanlı iş istemesine rağmen ancak yarı zamanlı iş bulabildiğini bildirdi.

Perakende, restorancılık, sağlık ve imalat sektörlerinde işe alımlar artarken, depo, özel eğitim ve petrol sektörlerinde net iş kaybı meydana geldi .

S&P kredi derecelendirme kuruluşunun baş ekonomisti Beth Ann Bovino, işe alımların beklenenin altında olduğunu, ancak buna rağmen Amerikan ekonomisindeki toparlanmaya işaret ettiğini belirtti. Uzman, bunun merkez bankasını faiz oranlarını arttırmaya devam etme yönünde cesaretlendirebileceğini de ekledi.

Indeed iş bulma sitesinin baş ekonomisti Tara Sinclair, raporun olumlu olduğunu ve işçi talebinin yüksek olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Jason Furman, Ocak ayında yaratılan istihdamın çalışma hayatına yeni giren kişi sayısını karşılayacak rakamdan çok daha yüksek olduğunu belirtti. Furman, Amerikan ekonomisinin son 6 yılda 14 milyon yeni iş yarattığını da ekledi.

Ticaretle ilgili yayınlanan bir diğer rapor daha olumsuz sonuçlar ortaya koydu. Amerika’nın ticaret açığı Aralık ayında 1,2 milyar dolar daha artarak aylık 43 milyar dolara çıktı.

Uzmanlar, Amerikan dolarının güçlenmesinin Amerikan ürünlerini uluslararası piyasalarda daha pahalı kıldığını ve satışlara zarar verdiğini belirtiyor. Wells Fargo bankası uzmanları, Amerika’nın ticaret ortaklarındaki yavaş ekonomik büyümenin de Amerikan ekonomisindeki büyümeye olumsuz etki yaptığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG