Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Sorunlar Sürüyor


ABD Ekonomisi İyiye Giderken Sorunlar Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Amerikan ekonomisi, 12 aydır kesintisiz olarak her ay 200 binden fazla kişiye iş sağlıyor. Ancak uzmanlar, işsizlik oranı bir tarafa, maaş artışının da çok önemli olduğunu vurguluyor. Bu alandaysa ilerleme yok

Ocak ayına göre binde iki oranında düşerek yüzde 5 buçuğa gerileyen işsizlik oranı, Şubat ayında da düşmeye devam etti. Amerikan şirketleri, Şubat’ta 295 bin kişiye iş imkanı sağladı. Birçok iktisatçı, bu sayının 240 bin olacağını öngörüyordu. Amerikan ekonomisi, 12 aydır kesintisiz olarak her ay 200 binden fazla kişiye iş sağlıyor. Ancak uzmanlar, işsizlik oranı bir tarafa, maaş artışının da çok önemli olduğunu vurguluyor. Bu alandaysa ilerleme yok.

Şubat ayında restoran ve barlar, en çok istihdam sağlayan işletmeler oldu. Sağlık sektörü ve iş hizmetleri de büyük kazanımlar elde etti. Amerika’nın birçok bölgesini etkisi altına alan zorlu kış mevsimine rağmen inşaat sektöründe de istikrar devam etti. Bu gelişmeleri memnunlukla karşılayan iktisatçı Mark Hamrick ise maaş artışının önemine dikkat çekiyor: “Amerikan ekonomisinin daha fazla iş alanı açtığını, işsizlik oranının yüzde beş buçuğa gerilediğini görmek çok güzel. Ancak hala maaşların artmasını bekliyoruz.”

2009 yılında yüzde 10’a tırmanan işsizlik oranının düşmesine rağmen maaşlar, son 12 aydır sadece yüzde 2 oranında arttı. Ancak işe alımlar sürerse bu durum değişebilir. Amerikan Muhasebeciler Enstitüsü’nün yaptığı yeni bir anket, büyümeyi planlayan şirket sayısının bu yönde planı olmayan şirket sayısından fazla olduğunu gösteriyor. Enstitü yetkilisi Valeria Rainey ile Skype aracılığıyla konuştuk: “İç rekabet, kaygı yaratıyordu. Ancak büyümeyi planlayan şirket sayısının artması Amerikan ekonomisinin gücünün arttığını gösteriyor.”

Mark Hamrick, istihdam rakamlarının beklenenden iyi çıkmasının faiz oranları üzerindeki etkisinin yatırımcıları korkuttuğuna dikkati çekiyor: “İstihdam raporuna ilk tepkinin olumsuz olması, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanmasının yol açtığı kaygıdan kaynaklanıyor.”

Uzmanlar, ekonominin iyileşme kaydetmeye devam etmesi durumunda Merkez Bankası’nın yıl ortasında faiz oranlarını arttırmaya başlayabileceğini söylüyor. Merkez Bankası’na göre enflasyon oranının, hedeflenen yüzde 2’lik seviyenin altında kalıp kalmayacağı belirleyici bir etken olacak. İktisatçılara göre düşük enflasyon oranı, tüketici talebinin de az olduğunun bir göstergesi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG