Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'deki Vatandaşlarına Uyarı


Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye giden ve Türkiye’de yaşayan Amerikalılar’a yönelik bir seyahat uyarısı yayınladı, Amerikan hedeflerine yönelik güvenlik tehdidi nedeniyle Adana İncirlik’teki konsoloslukta görevli acil durum personeli dışında diplomatların ve tüm ailelerin çekilmesi talimatı verdi.

Bakanlığın yayınladığı duyuruda Türkiye’deki Amerikan devletine ait tesisler ve personele yönelik güvenlik tehdidi bulunduğuna dikkat çekildi; Amerikan vatandaşlarından gerekmedikçe, Suriye sınırının da bulunduğu Güneydoğu’ya gitmemeleri istendi.

Uyarıda, Amerikan vatandaşlarından ya da personelinden Türkiye’den ayrılmaları yönünde özel bir çağrı bulunmuyor ve ayrılmak isteyenlerin, seyahat planlarından “kendi başlarına sorumlu olacakları” belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın duyurusunda ayrıca Türkiye’ye seyahat etmeyi planlayan ya da Türkiye’de yaşayan Amerikan vatandaşlarından, “şiddet potansiyeline” karşı uyanık olmaları isteniyor ve “barışçı dahi olsa” gösterilerden ve kalabalık topluluklardan uzak durmaları çağrısı yapılıyor. Bakanlık uyarısı, Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarına “doğrudan bir saldırı olmadığının” da altını çiziyor.

Washington’un yayınladığı seyahat uyarısı, Kongre’nin Obama yönetimine, Suriye’ye olası bir müdahaleye yetki verecek tasarıyı oylamasına günler kala geldi.

Aynı uyarının yapıldığı Lübnan’da da, Hizbullah kontrolündeki aşırı görüşlü grupların bulunduğu ülkede, Amerikan vatandaşlarına yönelik saldırı olasılığının arttığı duyuruldu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Beyrut Büyükelçiliği ve Aden Konsolosluğu’nun acil durum personeli dışındaki görevlileri için de tahliye emri verdi.

Bakanlık, bölgedeki durumun değerlendirildiğini ve güvenlik durumuyla ilgili başka düzenlemeler yapılmaya devam edileceğini de açıkladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG