Erişilebilirlik

ABD’den Çin’e Uyarı


Hawaii'den Singapur'a giden Ash Carter, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Hawaii'den Singapur'a giden Ash Carter, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken

ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde birincil güvenlik gücü olacağını söyleyen Savunma Bakanı Ashton Carter, Çin’den derhal Güney Çin Denizi'nde başlattığı ada yapımını durdurmasını istedi.

Carter, Hawaii’nin Pearl Harbor limanına yaptığı ziyarette, Çin’de dahil olmak üzere tüm Asya ülkelerini, bir grup ada üzerindeki anlaşmazlıklarını askeri olarak gidermek yerine barışçıl bir şekilde çözmeye çağırdı.

Sorunların barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini yineleyen Carter, ülkelerin herhangi bir kara parçası üzerinde hak talep etmesini de bir an evvel ve kalıcı bir şekilde sonlandırmasını istediklerini söyledi. Carter ayrıca, “Çin’in eylemleri, bölgedeki dengelerin değişmesine neden oluyor. Bölge ülkeleri, Amerika’nın Asya-Pasifik’teki varlığını arttırmasını istiyorlar ve bizde bu taleplerini yerine getireceğiz” dedi.

Carter Amerika’nın, uluslararası hukukun kendilerine tanıdığı her yerde hava ve denizden faaliyet göstereceğini edeceğini söyledi.

Yapay ada inşaa ederek Spratly Adaları’nı ıslah etmeye çalışan Çin Halk Cumhuriyeti, bölgede Malezya, Vietnam ve Filipinler’le beraber toprak talep eden Asya ülkelerinin arasında yer alıyor. Ancak daha güçlü ordusu bulunan Çin, hakkını talep etmede diğer devletlere göre daha agresif bir tutum sergiliyor.

Carter, Güney Çin Denizi'ndeki tutumuyla Çin’in, Asya-Pasifik’teki bölgesel güvenlik mimarisini ve uzun süredir anlaşmazlıklara neden olan soruna barışçıl çözüm getiren uluslararası normları ihlal ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Çin, adalar yakınında uçan ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait keşif uçağını kovalamıştı.

Ancak Savunma Bakanlığı, keşif uçağının uluslararası sular üzerinde uçtuğunu ve bölgeyi terk etmediğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG