Erişilebilirlik

ABD'de Zehirli Su Tartışması


ABD'de Zehirli Su Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Amerika’nın Michigan eyaletindeki Flint kentinde içme suyuyla ilgili bir kriz yaşanıyor. Kentteki su sorununu uzun zamandır ihmal ettiği öne sürülen vali Rick Synder siyasetçiler ve sanatçıların eleştirilerine karşı kendini savunmaya çalışıyor. Ulusal güvenlik birimlerinin şişe suyu dağıtımına yardım ettiği 100 bin nüfuslu kentteki içme suyunda rastlanan zehirli kurşun oranı insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

70 kadar asker, şişe suyu, filtre ve test malzemeleri dağıtmak için 100 bin nüfuslu Flint kentine gitti. Bölge sakinleri haftalardır musluk suyu kullanamıyor.

Flint sakinleri, bir süredir musluk suyunda tuhaf bir koku ve renk olduğunu söylese de yetkililer son bir yıl içinde bu konuda hiçbir adım atmamış. Kentte yaşayan çocukların kanlarında görülen yüksek kurşun oranları, beyinde kalıcı hasar riski anlamına geliyor.

Vali Rick Synder, uyarıları dikkate almakta geciktiği için eleştiriliyor.

Hillary Clinton, “Eğer Detroit’in zengin bir banliyösünde çocuklar kirli su içiyor ve bu suyla yıkanıyor olsaydı, hemen önlem alınırdı. Kampanya yöneticilerimden birini Flint’in belediye başkanıyla görüşmesi ve nasıl yardım edebileceğimizi öğrenmesi için bölgeye gönderdim” şeklinde konuştu.

Başkan Barack Obama geçtiğimiz günlerde Flint kentinde olağanüstü durum ilan etti ve kentteki kamu sağlığı krizinin çözülmesi için federal bütçeden 5 milyon dolar ayırdı. Ancak Obama, valinin “felaket bölgesi” ilan edilmesini istediği iddialarını reddetti.

Bölgede inceleme yapan medeni haklar savunucusu Jesse Jackson, Flint sakinlerinden haklarına sahip çıkmasını istedi: “Burası felaket bölgesi, olağanüstü durum ilanı yetersiz. Hatta kentin etrafını siyah şeritle kapatmaları gerek çünkü Flint bir suç mahalli.”

Flint kentinde büyüyen film yapımcısı Michael Moore, içme suyu krizinden valiyi sorumlu tuttu ve Başkan Obama’ya kenti ziyaret etmesi için çağrı yaptı: “Kentin su altyapısı harap edilmiş ve bunu yapan da eyaletin valisi.”

Flint’te içme suyu sorunu ilk kez 2014 yılının başında ortaya çıkmış. Para tasarrufu yapmak isteyen kent belediyesi, Huron Gölü’ndeki yeni boru hatlarının yapımı sırasında içme suyu kaynağı olarak Flint Nehri’ni kullanmaya başlamış. Ancak eski borulardaki zehirli kurşun içme suyuna karışmış.

Flint geçen ay yeniden Huron Gölü’nü kullanmaya başlasa da, eski boru hatları ve altyapı yüzünden kirli su sorunu kentte büyük kaygı konusu.

Buarada eyalette bazı yetkililer hakkında açılan soruşturma devam ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG