Erişilebilirlik

ABD’de Terör Tehdidine Karşı Hazırlık


ABD’de Terör Tehdidine Karşı Hazırlık
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Afrika kaynaklı haberlere göre, Amerika veya Avrupa’da el-Kaide veya ona yakın örgütlerin saldırıya geçme tehditleri üzerine bütün havaalaanlarında güvenlik önlemleri arttırılıyor

Obama yönetimi yetkilileri havaalanlarında güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı. Kararın nedeni, el-Kaide terör örgütünün uçaklara kolayca sokulabilecek yeni bombalar geliştirdiği yolundaki haberler.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Amerika’nın özellikle yabancı havaalanlarından Amerika’ya yapılan doğrudan uçuşlarda uçaklara bomba sokulmasından kaygılandığını söyledi. Bakana göre Amerika özellikle ülke dışındaki havaalanlarında yolcu kimlik ve bagaj kontrolunu sıkılaştıracak. Johnson, özellikle hangi havaalanlarında güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıklamadı.

Beyaz Saray da terör tehdidinin büyüklüğünü doğruluyor, önlemlerin arttırılmasının kaçınılmaz olduğunu kabul ediyor.

Başkan Obama, Irak’ta devam eden kanlı mezhep savaşının radikal militanları bölgeye çektiğini, bu durumun da Amerika’nın güvenliğini tehdit edebileceğini söyledi: “Bazı bölgelerde giderek güçleniyorlar. Militanların ideolojisine sempati duyan Avrupalılar’ın Suriye gittiğini biliyorduk, oradan da savaş eğitimi alarak Irak’a geçebilirler. Sonra da ülkelerine geri dönebilirler. AB pasaportu sahibi oldukarı için Amerika’ya vizesiz girmeleri de mümkün.”

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Peter King’e göre, önlem alınması şart: “Başkan’ın bu konuda çok agresif olması gerek. Şu andaki en büyük tehdit Suriye çünkü Amerika’ya vizesi olan binlerce Avrupalı Suriye’ye gidiyor, bunun yanısıra yüz kadar Amerikalı da şu anda Suriye’de. Bu kişiler Suriye’de aldıkları eğitim doğrultusunda Amerika’ya gelip, saldırılarda bulunabilirler.”

Başkan Obama’ya göre, Amerika bu duruma hazır: “Yıllardır bu konuya zaman harcıyor, bu tür tehdide karşılık verebilmek için istihbaratımızı güçlendiriyoruz. Bölgedeki keşif uçuşlarımızı, denetimimizi ve istihbaratımızı iyileştirmemiz lazım. Özel kuvvetlere de görev düşecek, bize zarar verebileceklere karşı zaman zaman saldırıda bulunmak zorunda kalacağız.”

4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla Amerika’da güvenlik önlemlerinin daha da arttırılması bekleniyor.

Buarada Fransız Haber Ajansı’na göre, güvenlik önlemlerinin arttırılacağı havaalanları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde. Ajansın haberi, İç Güvenlik Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye dayanıyor.

İngiltere de havaalanlarında güvenliği arttıracağını açıkladı. İngiliz havacılık uzmanı Phillip Baum, yolcuların çok sıkı aramayla karşılaşacaklarını söyledi: “Havaalanlarında olağan ve rasgele aramaların sayısı artacak. Amerika’ya giden uçaklara binecek yolcular için ayakkabı çıkarma dahil birçok arama önlemi uygulanacak. Bu da uzun beklemelere yolaçabilir. Ancak güvenliğimizi garanti altına almak için sabırlı olmamız gerekiyor.”

Öteyandan Uganda’daki Amerikan Büyükelçiliği Uganda’daki Entebbe Uluslararası Havaalanına terrorist saldırı yapılacağı yolunda bir ihbar aldığını açıkladı. Büyükelçilik, internet sitesinde Uganda polisinin, adı bilinmeyen bir örgütün bugün akşam saatlerinde Entebbe havaalanına saldıracağı yolunda aldığı ihbarı haber verdi.

Yarın Amerika’nın birçok kentinde Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında güvenliği sağlamak için çok sayıda polis görevlendirildi. Başkent Washington’da da her yıl olduğu gibi çok sıkı güvenlik önlemleri uygulanacak. Yüzbinlerce kişinin geleneksel havai fişek gösterilerini izlemek için toplanması beklenen Beyaz Saray’la Kongre arasındaki park alanına giriş çıkışlarda kimlik ve çanta kontrolu yapılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG