Erişilebilirlik

ABD'de Silahlı Şiddet Tartışması


ABD'de Silahlı Şiddet Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Başkan Barack Obama göreve geldiğinden bu yana Amerika’da 15 kitlesel silahlı şiddet olayı meydana geldi. Amerika’nın Oregon eyaletinde bir yüksek okulda meydana gelen son silahlı saldırıda 10 kişinin yaşamını yitirmesi, silah sahibi olma yasaları hakkındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Ancak Amerikan Kongresi’nin silah sahibi olma ve silah taşıma yasalarını değiştirmesi o kadar da kolay değil.

Oregon’da 10 kişinin ölümüne yol açan son silahlı saldırı sonrasında Başkan Obama bir kez daha yasaların değişmesi çağrısında bulundu: ”Kongre’nin, yerel yönetimlerin ve eyalet valilerinin silah sahibi olma ve taşıma yasalarını değiştirmek için yönetimle işbirliği yapması gerekiyor.”

Üç sebep, bunu zorlaştırıyor. İlki gelenekler.

Amerikan Anayasası’nın ikinci ek maddesi, Amerikalılar’a silah sahibi olma hakkı tanıyor. Cumhuriyetçi Partili eski milletvekili Vin Weber lobicilik yapıyor.

Weber, ”Silah sahibi olmak, ulusal kimliğimiz için son derece önemli” diyor.

İkinci neden, Ulusal Ateşli Silahlar Birliği, NRA. Birlik, son üç yılda silah sahibi olmayı savunan lobicilik faaliyetleri için 10 milyon dolar harcadı. 300 milyon dolarlık örgütün dört milyon üyesi var.

Vin Weber, ”NRA çok güçlü çünkü gerçek halkı temsil eden bir örgüt. Bu kişiler siyasi süreçle ilgileniyor, kendilerini ifade ediyor, oy kullanıyor” şeklinde konuşuyor.

Demokrat Partililer yasa değişikliği isterken Cumhuriyetçiler buna karşı çıkıyor. Demokrat Senatörda tepkili.

Senatör Chuck Schumer, ”Amerikan kamuoyu sesini duyurmadığı sürece bu konudaki kördüğüm çözülmeyecek,” diyor.

Üçüncü neden, kamuoyundaki bölünme. PEW anketine göre Amerikalılar’ın yüzde 52’si, silah sahibi olma hakkını destekliyor.

Pew Araştırma Merkezi'nden Carroll Doherty, ”Birçok Amerikalı meşru müdafaa için silah sahibi olduklarını söylüyor” şeklinde diyor.

Bazı gruplar, Başkan Obama’nın Kongre’yi safdışı bırakmasını, silah üreticilerinin dağıtım ağlarını açıklamasını ve sattıkları silahlar suç eylemlerinde kullanılan satıcıların cezalandırılmasını istiyor.

Anthony Bennett, ”Silahların kısıtlanmasını değil, suçluların eline geçmesinin önlenmesini istiyoruz” diyor.

Birçok kişi yasalar değişmedikçe şiddetin süreceğini düşünüyor. Ancak yasaların nasıl değiştirileceği, hala tartışma konusu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG