Erişilebilirlik

ABD’de Polis Irkçı mı?


ABD’de Polis Irkçı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında Ağustos ayında silahsız bir siyah gencin beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesiyle başlayan polis karşıtı gösteriler sürüyor. Ancak bu, Amerika’da, ırkçı polis şiddeti iddialarından kaynaklanan ilk gerilim değil

Michael Brown’ın, polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesi, yıllardır süren ırkçı polis şiddeti tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Silahsız gencin ölümü, Afrika kökenli Amerikalıların çoğunlukta olduğu Ferguson kasabasında, polis karşıtı gösterilere yol açtı. Washington’daki Amerikan İlerleme Merkezi’nden Sam Fulwood, ırkçı ayaklanmaların Afrika kökenli genç Amerikalıların sistemle ilgili sorunlarından kaynakladığını söylüyor:

“Irkçı ayrımcılık, polis şiddeti, ekonomik eşitsizlik ve konut eşitsizliği söz konusu. Bütün bunlar nefreti besliyor. Afrika kökenli Amerikalılar, toplumdaki elit kesimle eşit muamele görmek istiyor. Ayaklanmaların asıl nedeni bu.”

Ferguson’daki polis şiddeti, 23 yıl önce Afrika kökenli Amerikalı Rodney King’in Los Angeles’ta beyaz polis memurları tarafından dövüldüğünü gösteren video kayıtlarını hatırlattı. 1992’de yaşanan olayda polislerin aklanması, Amerikan tarihindeki en şiddetli ayaklanmalara yol açtı ve Rodney King sükunet çağrısında bulundu.

1992’deki itidal çağrılarına rağmen, Los Angeles’ta 55 kişi öldü ve 2000’den fazla kişi yaralandı. Şiddet dolu gösterilerde, bir milyar dolardan fazla maddi zarar da meydana geldi. Kamu politikaları uzmanı Elsie Scott, sistemin dışında kaldığını hisseden Afrika kökenli Amerikalıların ayaklandığını söylüyor:

“Gösterilere katılan insanlar, kendini güçsüz hissedenler. Bu insanlar, ellerindeki tek gücün gösterilere katılıp, sahip olamadıkları iş yerlerini ateşe vermek olduğunu düşünüyor.”

2001’in Nisan ayında, silahsız bir siyah gencin Ohio’nun Cincinnati kentinde beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesi polisle göstericiler arasında çatışmalara yol açtı. Ferguson’da olduğu gibi, ırkçı çatışmalar genellikle ağırlıklı olarak beyaz olan polis gücü ve siyahlar arasında yaşanıyor. Polis memuru Keith Fangman, siyahların ağırlıklı olduğu bölgelerde polis algısını değiştirmek gerektiğini söylüyor:

“Siyah liderlerin öne çıkıp ‘Bir polisin tehlikeli şüphelilere karşı makul güç kullanmasını destekliyoruz’ demesi gerek.”

Bazı Afrika kökenli Amerikalı liderlere göre, azınlıklar kendilerini aşırı güç kullanan ve kanunları adilce uygulamayan polislerin hedefinde hissettiği sürece ırkçı çalkantılar devam edecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG