Erişilebilirlik

ABD’de 600 Milyar Dolar Alışverişe Harcanacak


Noel öncesi alışveriş sezonu, ‘Kara Cuma’ diye adlandırılan bugünden itibaren başladı. Şükran Günü’nden bir sonraki günü izleyen her ‘Kara Cuma’da olduğu gibi milyonlarca Amerikalı tüketici, mağazalar ve internet üzerinden yapılan indirimlere rağbet ediyor

Amerika’da Noel öncesi alışveriş sezonu, ‘Kara Cuma’ diye adlandırılan bugünden itibaren başladı. Şükran Günü’nden bir sonraki günü izleyen her ‘Kara Cuma’da olduğu gibi milyonlarca Amerikalı tüketici, mağazalar ve internet üzerinden yapılan indirimlere rağbet ediyor. Bununla birlikte birçok mağaza, kapılarını Şükran Günü tatili sona ermeden müşterilere açtı.

Amerika’nın en büyük internet alışveriş sitesi Amazon.com da Kara Cuma satışlarına Perşembe’den başladı.

Amerika Ulusal Perakendeciler Federasyonu, Noel öncesi alışverişin bu yıl yüzde 4,1 artışla 617 milyar dolar düzeyinde olmasını bekliyor. Artış 2011’den bu yana kaydedilen en büyük oran.

Kara Cuma artık Amerika’da yaşanan bir gelenek olmaktan çıkmış durumda. İngiltere’de de Kara Cuma adıyla bugün mağazalar özel indirimler yapıyor. Bu ülkede de alışveriş çılgınlarının mağazalara akın etmesinden dolayı polisler ekstra mesaiye çağrıldı.

Kara Cuma uygulamasını İngiltere de ilk kez 2010 yılında Amazon.co.uk başlatmıştı.

Amerika’da da alışveriş tutkunlarının karışıklık çıkarmasını önlemek amacıyla takviye polis görevlendirildi.

Ferguson’da göstericiler alışveriş merkezlerini bastı

Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki bazı alışveriş merkezleri barışçı protesto eylemlerine sahne oldu. Eylemciler, Ferguson’daki gösterilerini bu mağazalara taşıyarak, 18 yaşındaki silahsız Michael Brown’ın beyaz bir polis tarafından öldürülmesini protesto etti.

Kara Cuma adı, ‘kara’ tanımlamasından dolayı olumsuz bir çağrışım yapsa da, dil uzmanları Kara Cuma’daki rengin tamamen farklı bir anlam içerdiğine dikkati çekiyor. Muhasebecilerin defterlerini tutarken kayıpları kırmızı mürekkeple, karı da siyah mürekkeple yazmasından dolayı Kara Cuma da, mağazaların kar ettiği gün anlamında kullanılıyor.

Ferguson’da göstericiler, Kara Cuma satışlarının olduğu mağazaları hedef aldı. Örneğin Amerika’nın en büyük perakende zincirlerinin önünde toplanan 75 kadar gösterici, polisi eleştirdi. “Ellerim havada, ateş etme” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericiler eylemlerini tamamladıktan sonra barışçı bir şekilde dağıldı.

Pazartesiden bu yana yaklaşık onun üzerinde işyeri ateşe verilmişti. 100 kişi gözaltına alındı jüri kararından sonra.

Amerikalılar’ın çoğunluğu 2007 yılından bu yana ülkede bazı şeylerin daha iyi gittiğine inanıyor.

CNN televizyonunun düzenlediği kamuoyu yoklamasına göre Amerikalılar’ın yüzde 52’si, gelişmelerin iyi olduğuna, yüzde 48’i ise kötü olduğuna inandıklarını ortaya koydu. Bu anket 2007 Ocak ayından bu yana çıkan en iyimser beklenitiyi ortaya koyuyor.

Son birkaç aydır yaşanan ulusal güvenlik krizine, Washington’da yaşanan siyasi tıkanıklığa rağmen Amerikalılar’ın ruh halinde bir iyimserlik yaşanıyor. Eylül ayında da yapılan ankette bu iyimserliği yüzde 50 oranında aynsıtmışlardı.

Ekonomik beklentiler de son bir yıldır artmış durumda. Ankete katılanların üçte biri ülke ekonomisinin toparlanmaya başladığına inandığını bildiriyor. Bir yıla göre bu yüzde 8’lik bir artış.

Yüzde 41’lik oran Amerkian ekonomsiinin istikrar kazandığını söylüyor. Bu da yüzde 5’lik bir artışç.

Yüzde 26 ise ekonomik durumun daha ökötü olduğunu söylüyor ama bu oranın geçen yıl yüzde 39 olduğunu söylersek, bunu da iyimserlik beklentileri arasına eklemek hiç fena olmaz.

Ülkenin durumu hakkında Erkekler arasındaki iyimerslik kadınlardan daha iyi görüüyor. Erkeklerin yüzde 55’i durumun iyiye gittiğini söylerken kadınların yüzde 48’i bu duruma katılıyor. Yine erkeklerin yüzde 36’sı ekonominin düzeldiğine inanıyor, kadınlarda bu oran yüzde 28.

CNN anketi 21-23 Kasım tarihlerinde 1045 kişi arasında düzenlendi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG