Erişilebilirlik

ABD'de Okumak İş Garantisi Veriyor mu?


ABD'de Okumak İş Garantisi Veriyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Her yıl binlerce yabancı öğrenci üniversite eğitimi almak ve iş deneyimi edinmek için Amerika’ya geliyor. Ancak mezun olduktan sonra Amerika’da kalmaya devam etmek, bazı vize kısıtlamaları nedeniyle oldukça zor

Amerika’da 800 bin yabancı öğrenci öğrenim görüyor. Çoğu, Amerika’da eğitimlerini tamamladıktan sonra memleketine dönüyor.

Cynthia Asare, “Eğitim üzerine yüksek lisans yapmaya karar verdim. Amacım hep memleketime geri dönmekti. Kamu sektöründe çalışır ve ülkeme katkı sağlarım diye düşünüyorum,” diyor.

Prudence Tolliver ise, “Bu okul, benim başlangıç noktam. Amacım elimden geldiğince çalışmak, memleketim Jamaika’ya geri dönmek ve insanlara hayallerini gerçekleştirebileceklerini göstermek,” şeklinde konuşuyor.

Kimileriyse Amerika’da kalmak istiyor.

Jonelle Ward, “Amerika’da iş bulup çalışmak istiyorum. Burada iş dünyasında çok rekabet var. Kendinizi zorlamanız, belli bir seviyeye ulaşmanız gerekiyor. Amerika yeniliklerle dolu, bu çok hoşuma gidiyor,” diyor.

Yabancı öğrenciler için Amerika’da iş hayatına atılmak, Amerikan ekonomisinin iyileşmeye başladığı şu dönemde bile oldukça zor.

Philip Press, insan kaynakları şirketi yöneticisi: “İş arayan yabancılar için en büyük zorluk, vizelerinin geçerli olduğu süre zarfında kendilerine iş verecek ya da sonrasında vize sponsoru olacak bir firma bulmaları. Vize süreleri dolduktan sonra Amerika’dan ayrılmaları gerekiyor. Ve vizelerini uzatacak bir şirket bulmaları hemen hemen imkansız.”

Yabancılar kendilerine çalışma vizesi alacak bir şirkette iş bulamazlarsa ülkelerine dönmek zorundalar.

İş olanakları üzerine her yıl araştırma yapan bir danışmanlık şirketinden David Smith’e göre 2014’te mezun olanlar için Amerika’da iş bulma olasılığı daha yüksek görünüyor: “2014’te iş hayatına atılmak isteyenler için piyasa çok daha olumlu sinyaller veriyor. Yeni mezunlar ayrıca farklı kentlerdeki iş olanaklarını değerlendirme konusunda daha esnekler.”

Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin %80’i çalıştıkları ortamda meslek içi eğitim alma beklentisi içinde. Ancak bir ya da iki yıl sonra bu öğrencilerin sadece yarısının meslek içi eğitim aldıkları görülüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG