Erişilebilirlik

ABD’de Obeziteyle Mücadelede Yeni Yöntem


Amerika’da yeni bir yasaya göre zincir restoranlar ve otomatik satış makineleri, menülerde kalori bilgisi vererek yağlı ve şekerli gıdaların yarattığı obezite riski ile ilgili halkı bilgilendirmek zorunda

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilisi Margaret Hamburg, obezitenin ulusal bir salgın hastalık olduğunu söyledi ve Amerikalılar’ın günlük kalori toplamının 3’te 1’ini evin dışında aldıklarına dikkat çekti.

FDA’in getirdiği yeni değişiklikler 2010’da çıkarılan sağlık reformuna dayanıyor ve 20’den fazla şubesi olan zincir restoranları kapsamına alıyor.

Yeni kurallara göre gıdaların kalori içeriği tüm menülerde görülebilecek ve yağ, kolesterol, şeker ve protein bilgileri de istek üzerine elde edilebilecek.

Yasaya süpermarketlerde satılan şarküteri ürünleri dahil olmasa da, bu marketlerin kafelerinde yenilebilen besin ürünleri yasa kapsamına dahil edildi.

Yeni kurallara uymak için restoranların bir, otomatik satış makinesi operatörlerinin ise iki yılı var.

FDA yaptığı açıklamada, yeni kuralların sağlık sektörü, kamu sağlığı savunucuları ve tüketicilerden gelen bin 100 mesaj değerlendirildikten sonra alındığını belirtti.

Amerika’da popüler bir zincir olan Panera Bread, 2010’da tüm şubelerinde kalori bilgilerini sunma kararı alarak bunu gerçekleştiren ilk şirket olmuştu. Panera’yı, McDonalds ve Starbucks gibi zincirler izledi.

Panera’nın Besin Değeri Müdürü Katie Bengston, menülere kalori bilgilerini koymalarının işlerini etkilemediğini, müşterilerin yüksek kalorili ürünlerden düşük kalorili ürünlere yönelmediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG