Erişilebilirlik

ABD'de Kadınlara Özel Cami


Amerika’da Kadınlara Özel Cami
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Amerika’da kadınlara özel ilk cami Los Angeles’ta açıldı. Cami, Müslüman kadınları güçlendirmeyi amaçlıyor. Amerika Kadınlar Camisi açılışından bu yana geçen iki ay içinde kadının İslam dinindeki yerine ilişkin yeni tartışmaları da gündeme getiriyor

Müslüman kadınlar ayda bir kez bu camide toplanıyor.

Tenzile Ahmed, “Buraya iki ay önce gelmeye başladım. Tüm etnik köken ve ırklardan kadınlarla birlikte olmak bana güç verdi” diyor.

Burası, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı namaz kıldığı diğer camilerden farklı. Kadınlar Camisi’nde imam da kadın. Edina Lekoviç, caminin açıldığı gün vaaz verdi: “Cemaatte yer alan kadınlarla birlik içinde olduğumu hissettim. Hepimiz aynı amaç için bu camiye geldik. İnancımıza olan bağlılığımızı tazelemek, yeni bir adım atmak ve biraz daha farklı bir deneyim kazanmak için buradayız.”

Birçok Müslüman kadın, diğer camilerde kendilerini dışlanmış hissettiklerini dile getiriyor.

Tenzile Ahmed, “Gençlik ve çocukluk yıllarında gittiğim camide, kadınlar olarak hep arkada yer aldık. İmamın vaaz verdiği bölüme girmemiz yasaktı. Bu camideyse arka plana itilmenin yarattığı rahatsızlık aklıma hiç gelmiyor. Erkek egemenliğiyle ilgili kaygılarla uğraşmak zorunda kalmıyorum” şeklinde konuşuyor.

Kadınlar Camisi’nde kıyafet zorunluluğu da yok. Kadınlar, Yahudi ve Hıristiyanların da etkinlikler gerçekleştirdikleri binada namaz kılıyor. Kurucusu Hasna Maznavi, camiye yer olarak bu çok kültürlü ortamı seçtiğini söylüyor: “Ben en çok İslam’ın altın yıllarını yaşadığı dönemden etkileniyorum. Bu dönemde Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar yan yanaydı.”

Ancak kimileri kadınlara özel caminin gerekliliğini inanmıyor.

Din adamları, kadınlardan oluşan cemaate bir kadının imamlık yapması kabul edilebilir olsa da buna Cuma namazlarını da dahil edip etmeme konusunda kararsız. Güney California Üniversitesi’nden Brie Loskota’ya göre, kadının İslam dinindeki yeri, yeni bir tartışma değil: “Kadınlar Camisi’nin açtığı tartışma yeni değil. Kadınların İslam dini içindeki rolü hep eleştirildi. İslami kurumlarda kadının çok uzun yıllardır kısıtlı rol oynaması, özellikle X nesli olarak adlandırdığımız nesil içinde daha çok tartışılıyor.”

Brie Loskota, Kadınlar Camisi’nin bu eleştirilere verilen bir yanıt olduğunu söylüyor: “Dinlerarası diyaloğa, farklılıklara büyük önem veriliyor. Çoğulculuk ve çoğulcu bağlamda Müslüman kadınların nasıl yer alacağına dair tartışmalar yapılıyor.”

Bu kadınlar içinse maneviyat, en büyük öncelik..

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG