Erişilebilirlik

ABD'de Kaçak Çocuk Sorunu Sürüyor


ABD'de Kaçak Çocuk Sorunu Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Son bir yıl içinde yoksulluk ve şiddetten kaçan onbinlerce Orta Amerikalı, ABD’ye girerek sığınma istedi. Onları ABD’ye iten başka neden de burada kalabileceklerini düşünmeleri. Birçoğu pahalı, zor ve tehlikeli bir yolculuk sonrasında sınırdışı edileceklerini bilseler de başka seçenekleri olmadığını söylüyor

Son bir yıl içinde yoksulluk ve şiddetten kaçan onbinlerce Orta Amerikalı, Texas’ın güneyinden ABD’ye girerek sığınma istedi. Onları ABD’ye iten başka neden de burada kalabileceklerini düşünmeleri. Birçoğu pahalı, zor ve tehlikeli bir yolculuk sonrasında sınırdışı edileceklerini bilseler de başka seçenekleri olmadığını söylüyor.

Eddy, öldürülme korkusu nedeniyle 3 yaşındaki kızıyla Guatemala’dan kaçmış: “Suç oranı çok yüksek. Uyuşturucu kaçakçılığı yoğun ve çocukları rehin alıyorlar. Uyuşturucu çeteleri çok güçlü."

Aynı korku Alma Ciro’yu da iki çocuğunu alarak Honduras’tan kaçmak zorunda bırakmış: “Durum kötü. Suç oranı yüksek ve işveren az olduğu için işsizlik yüksek. Okuldan çıkan kız çocuklarının peşinde koşan adamlar var. Bu kızımın başına da geldi."

Kızı eve varabilmiş ama bazı kızlar kaçırılmış, taciz edilmiş, hatta öldürülmüş.

Alma Ciro Amerika sınırına ulaşmak için 1 ay Meksika’da seyahat etmiş, aç kalmış ve göçmenleri hedef alan kişilerin tacizine uğramış: “Gözleri herkesin parasında. Hep para işi. Az parası olanların bile parasını alıyorlar.”

Eddy, Guatemala’dan Meksika’ya geçerken çok sayıda kişinin para istemesi nedeniyle sınıra geldiğinde hiçbir şeyi kalmadığını söylüyor: “Meksika’da insanı hep dolandırıyorlar. Ama en kötüsü nehri geçmekti çünkü kızımın boğulmasından korktum.”

Eski bir Amerikan göçmenlik görevlisi olan Hipolita Acosta için bu tür öyküler son derece sıradan: “Bu çok üzücü. Bu insanların başlarından geçenleri hayal etmek bile zor."

Acosta da kaçakçılar aleyhinde delil toplamak için göçmen kılığına girdiğinde zorluklar yaşamış: “Bir grup Meksikalı yasadışı göçmenle birlikte yük kamyonunun arkasında seyahat ettim. Rio Grande Nehri’nden geçerken neredeyse boğuluyordum.”

Acosta’ya göre son zamanlarda artan Orta Amerikalı göçmen sayısının geçmişe giden nedenleri var: “Yoksulluk ve şiddet Orta Amerika ülkelerinde onlarca yıldır çok ciddi bir sorun. Bu yeni değil.”

Acosta göçün artmasının nedeninin kaçaklarla ilgili süreç başladıktan sonra mahkeme tarihine kadar sığınmacıların serbest bırakılması olduğunu söylüyor.

Ancak Alma Ciro yolculuğa iki çocuğunun güvenliği için çıktığını ve Honduras’ta durum değişirse geri döneceğini belirtiyor: “İki ihtiyacımız var. Daha fazla iş ve daha az suç.”

Ancak bu sorunları çözmek uzun zaman alacak. Bu nedenle sınıra göçmen akını süreceğe benziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG