Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik 5,5’te Kaldı


ABD ekonomisinin Mayıs ayında 280 bin kişiye istihdam imkanı sağlamasına rağmen işsizlik oranı 5,5’ten aşağı inmedi.

Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı rapora göre, yeni iş kazançları işletme, otel, restoran ve sağlık sektöründe gerçekleşti. Düşen petrol fiyatları da yatırımı teşvik etti.

Açıklanan verilere göre, 8,7 milyon Amerikalı halen işsiz. Bununla beraber, part-time çalışan 6,7 milyon Amerikalı da tam günlük iş arıyor.

Alınan ücretlerde ortalama yüzde 2,3’lük bir artış kaydedildi. Bu artışın da enflasyon artışından biraz daha fazla olduğu bildirildi.

Amerikan ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde küçüldüğünü gösteren bir önceki ekonomi raporunun aksine, bu yeni rapor ekonominin son aylarda önemli sayıda istihdam imkanı sağladığını gösteriyor. İş piyasasının gücü, ABD Merkez Bankası FED'in üst düzey yetkililerinin faiz oranları hakkında karar vermesinde kilit önem taşıyor.

Amerikan ekonomisiyle ilgili son raporlar, karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Amerika Merkez Bankası’ndan üst düzey bir yetkili de ekonomik büyümedeki yavaşlamanın bir süre daha devam edeceğini söylüyor.

'Ekonomik Büyümedeki Yavaşlama Devam Edecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Amerikan ekonomisinin hizmet sektöründe ilerleme kaydetmeye devam ettiği, ancak bu ilerlemenin önceki tahminlere oranla daha yavaş olduğu gözleniyor. Bir araştırma ise Amerika’da ticaretin iyiye gittiğini, daha az ithalata karşılık daha fazla ihracat yapıldığını ortaya koyuyor. İhracat, doların değer kazanması nedeniyle sekteye uğramıştı. Bunun nedeni, Amerika’da imal edilen malların fiyatının yabancı müşterilere yüksek gelmesi.

İşsizlikle ilgili kaygılarsa devam ediyor. Mayıs ayında özel sektörde 201 bin kişinin işe alındığı bildiriliyor. Açıklanması beklenen iş piyasası ve işsizlik oranına dair veriler, işsizlik sigortası için yapılan başvurular ve istihdamdaki net kazanımlar, ekonominin durumunu daha açık şekilde ortaya koyacak.

Bloomberg mali haberler biriminin iktisatçılar arasında yaptığı ankete göre 220 bin kişiye istihdam sağlandığı bildiriliyor ve işsizlik oranının yüzde 5,4’te sabit kalması bekleniyor.

Ekonominin durumunun hem olumsuz hem de olumlu verilerle yansıtılması, işsizlik oranını azaltmak ve ücretleri istikrara kavuşturmak için çabalayan Amerika Merkez Bankası’nın işini zora sokuyor.

Amerika’da Federal Rezerv Dairesi FED adıyla bilinen Merkez Bankası yetkililerinden Lael Brainard, hafta başında yaptığı açıklamada, yılın ilk aylarında Amerikan ekonomisindeki yavaş büyümenin uzmanların tahminlerinden daha uzun süreceğini söyledi. Ekonomi, yılın ilk aylarında binde yedi oranında küçüldü. Bu küçülmenin nedeninin kış mevsiminin beklendiğinden daha sert geçmesi ve bazı büyük limanlardaki nakliye sorunları gibi geçici faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Ancak Brainard, petrol fiyatlarındaki düşüşün tüketicilerin cebine tasarruf olarak yansıdığını, tüketicilerin bu parayı harcamak yerine biriktirdiğini söylüyor. Bu da temkinli ve tutumlu tüketicilerin, ekonomiye, birçok uzmanın beklediği itici gücü vermemesi anlamına geliyor. Lael Brainard, Çin ekonomisindeki yavaş büyümenin ve Yunanistan’ın borç krizine ilişkin kaygıların da Amerikan ekonomisinin büyümesini ve ticareti yavaşlattığını kaydediyor.

Brainard ve Merkez Bankası’ndan diğer yetkililer, kilit önem taşıyanfaiz oranlarını ne zaman ve ne kadar hızlı yükseltebileceklerine karar vermeden önce ekonomiye ilişkin tüm verileri değerlendiriyor. Merkez Bankası, mali kriz sırasında ekonomik büyümeyi körüklemek ve işsizlik oranını azaltmak için faiz oranlarını neredeyse sıfıra indirmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG