Erişilebilirlik

ABD'de İlk Ebola Vakası


Ebola hastasının karantinada tutulduğu Dallas'taki Texas Presbitaryen Hastanesi
Ebola hastasının karantinada tutulduğu Dallas'taki Texas Presbitaryen Hastanesi

Amerika’da ilk ebola vakası teşhis edildi. Hastalıkları Kontrol ve Korunma Dairesi Başkanı Tom Frieden, bir erkek hastaya ebola teşhisi konduğunu, bu kişinin hastalığa yol açan virüsü Liberya’dayken kaptığını bildirdi. Söz konusu kişide ebola belirtileri, 20 Eylül’de Texas eyaletine varışından sonra ortaya çıktı.

Frieden, kimliği açıklanmayan kişinin geçen pazar, Dallas kentinde hastaneye kaldırıldığını ve sıkı karantinaya alındığını açıkladı. Hastayla temasta olan kişilerde de ebola taraması yapılıyor. Uzmanlar ebolanın vücut sıvılarından bulaşmasından dolayı, bu kişiyle Amerika’ya aynı uçakla seyahat edenlerde sağlık tehdidi bulunmadığını, ancak aile bireylerinde ve yakın arkadaşlarında tarama yapıldığını bildirdi.

Hastalıkları Kontrol ve Korunma Dairesi Başkanı Frieden, virüsün hızla kontrol altına alınacağından emin olduğunu ve Amerika’da salgına dönüşmesini beklemediğini söyledi.

Daha önce iki Amerikalı sağlık görevlisi, ebola hastalığı teşhisiyle Batı Afrika’dan Amerika’ya getirilmişti. Ancak son olay, Amerika içinde teşhis edilen ilk vaka oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Barack Obama’nın ülkedeki ilk ebola vakasını, Hastalıkları Kontrol ve Koruma Dairesi Başkanı Frieden’la görüştüğü bildirildi.

Ebola hastalığı ortaya çıktığı Batı Afrika’da 3 bin 100’e yakın kişinin ölümüne yol açtı. 6 bin 500 kişideyse hastalık teşhis edildi. Ölüm olaylarına ağırlıklı olarak Gine, Liberya ve Sierra Leone’de rastlandı.

Ebolaya yakalananlarda kontrol altına alınamayan kanamalar, kusma ve ishal görülüyor. Hastalığı halen kesin tedavi eden bir ilaç geliştirilemedi. Ancak hastalığa Batı Afrika’da yakalanan iki Amerikan vatandaşında uygulanan deneysel ilaç olumlu sonuç verdi.

Başkan Obama, ebolayı Amerika’ya yönelik ulusal güvenlik tehdidi olarak niteledi, diğer ülkelerden de benzer tedbirler almalarını istedi.

Amerika Savunma Bakanlığı, hastalıkla mücadelede yardım amacıyla Liberya’ya 700 asker gönderildiğini bildirdi. Amerikan istihkam birlikleri ülkede seyyar hastaneler kuracak, ancak hiçbir asker ebola hastalarının doğrudan tedavisinde görev almayacak.

Nijerya’da hastalığın kontrol altına alındığı bildiriliyor. 31 Ağustos’tan bu yana ülkede yeni bir vakaya rastlanmazken, hastalarla temasa giren kişilere uygulanan 21 günlük izleme süreci yarın (perşembe) sona eriyor. Nijerya’da 19 kişide ebolaya rastlandı.

Senegal ise, aldığı tedbirler sonucunda salgından korunduğunu bildirdi.

Amerika’da 27 Temmuz’dan bu yana 12 kişi ebola taramasından geçirildi. Hastalıkları Kontrol ve Koruma Dairesi bu kişilerin hiçbirinde hastalığa rastlanmadığını açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG