Erişilebilirlik

'Borçlanma Tavanında Anlaşmazlık Küresel Ekonomiyi Etkiler'


'Borçlanma Tavanında Anlaşmazlık Küresel Ekonomiyi Etkiler'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00
Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan canlı yayınlanan programında 2013’teki bazı küresel sorunlar üzerinden, 2014’ün küresel jeopolitik görünümüne dair değerlendirmelerde bulunduk. Stüdyomuzda, Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar konuğumuz oldu.

‘2014’te Jeopolitik Sorunlarda Küresel İşbirliği Artacak’

Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Sidar, 2014’te küresel anlamda bazı sorunların daha da belirginleşeceğinin altını çizdi, ancak buna rağmen küresel işbirliği ve diyaloğun daha arttığı bir yıl olmasını beklediğini söyledi. Sidar, bunu Suriye ve İran gibi meselelerde bölgesel aktörlerin daha fazla diyalog içinde olmasından ve sorunu çözmeye yönelik adımlar atmasından görebileceğimizin altını çizdi. Cenk Sidar, küresel ekonomide ise bazı risklerin devam edeceğini belirtti.
Uzman, Amerika’da Başkan Barack Obama’nın 2014’te de önceliğinin iç politika olmasını bekliyor. Buna rağmen dış politikada öncelikler arasında sayılabilecek konularda, bazı adımların atılacağını ancak yine diyalog ve işbirliği yönünde çözümlerin deneneceği bir yıl olacağını vurguluyor.

Sidar, Amerika Güvenlik Dairesi (NSA) skandalındaysa gizlilik-güvenlik ilişkisinin önemli bir çelişki unsuru olarak karşımıza çıktığını söylüyor. Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgilerle açığa çıkan skandalın bireyin uluslararası ilişkilerde öneminin arttığının da bir göstergesi olarak görüyor Sidar.

‘Amerikan Ekonomisinin Asıl Sorunu Siyasetten Kaynaklanıyor’

Sidar Global Advisros kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar, Amerika’da yüzde 7’lere gerileyen işsizliğin hala istenen düzeyde olmadığını vurguluyor. Ancak Sidar’a göre 2014’te Amerikan ekonomisinin asıl sorunu yine siyasetten kaynaklanan sıkıntılar olacak. Şubat ayında yapılacak borçlanma tavanı tartışmalarını buna örnek olarak veriyor uzman. Bu meselenin sadece ulusal anlamda değil, Amerika’nın uluslararası piyasalardaki saygınlığını ve güvenilirliğini etkileyeceği için küresel piyasalarda da ciddi bir sıkıntı yaratabileceğini söyleyen Sidar, bu yüzden 2014’teki ara seçimlerden önce iki partinin anlaşması gerektiğine dikkati çekiyor.

Cenk Sidar’a göre Avrupa’daki ekonomik krizde son veriler, durgunluğun sonuna gelindiğini gösteriyor. Ancak asıl sorunun Avrupa ülkeleri arasındaki gelir uçurumu meselesi. 2014’te bu risk faktörlerinin sürmesi bekleniyor.

Sidar, Suriye konusundaysa Cenevre 2 süreci konusunda iyimser olunabilecek göstergeler olduğunu vurguluyor. 22 Ocak’tan sonra Suriye muhalefetinin kendi içindeki konsolidasyonunun yanı sıra, İran ve Rusya gibi aktörlerin atacağı adımların dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor.

İran konusundaysa, Tahran’la yapılan geçici anlaşmanın büyük bir fırsat olduğunu belirten Sidar, “2014’ün ortalarına gelirken bu anlaşmanın sonuçlarını daha net göreceğiz” diyor.

Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la söyleşimizin tamamını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Amerika’nın Sesi’nin canlı bülteninin diğer tüm arşivineyse buradan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG