Erişilebilirlik

4 Temmuz: ABD Bağımsızlık Günü'nü Kutluyor


New York'taki Times Meydanı'nda bekletilen polis memurları
New York'taki Times Meydanı'nda bekletilen polis memurları

Amerikalılar bugün İngiltere’den bağımsızlıklarının 239’uncu yıldönümünü kutluyor. Gün boyunca ülkenin her yerinde kutlamalar, geçit törenleri, havai fişekli gösteriler ve konserler düzenlenecek.

Başkan Barack Obama, tüm Amerikalılar’ın 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nü kutladı, bugünün büyük kızı Malia’nın 17’inci yaş günü olduğunu da hatırlattı.

Obama, her başkanın geleneksel olarak yaptığı gibi, bu yıl da Beyaz Saray’ın bahçesinde askeri personel ve ailelerine mangal partisi verecek.

Öte yandan Amerikan vatandaşlığına geçecek 100 kişinin vatandaşlık töreni, bugün de, her yıl olduğu gibi Amerika’nın kurucusu George Washington’un Virginia eyaletine bağlı Mount Vernon’daki evinde yapılacak. Törene konuşmacı olarak bugün Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) başkanı John Brennan katılacak. Törende ayrıca George Washington ve eşi Martha’yı canlandıran oyuncular da hazır bulunacak.

Güvenlik önlemleri arttırıldı

Bu akşam başkent Washington’daki National Mall adı verilen açık alanda Barry Manilow, Alabama, KC, the Sunshine Band, Nicole Scherzinger, İrlandalı tenor Ronan Tynan ve Ulusal Senfoni Orkestrası’nın katılacağı ücretsiz bir konser de düzenleniyor. Havai fişek gösterileri ve konseri görmek amacıyla yüzbinlerce kişi, yağmura rağmen Washington'a geliyor.

Haftasonu boyunca olası terör saldırısı tehditlerine yönelik olarak tüm ülkede güvenlik önlemleri arttırıldı. National Mall çevresine geçici olarak demir parmaklıklar ve kontrol noktaları kondu.

New York eyaleti Valisi Andrew Cuomo da, bu uzun haftasonu boyunca güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıkladı. Cuomo New York kentinin teröristlerin bir numaralı hedefi olmaya devam ettiğini hatırlattı. En kalabalık kent polisine sahip New York'ta yaklaşık 7 bin polis ve neredeyse tüm terörle mücadele personeli haftasonu boyunca güvenliği sağlamakla görevlendirildi.

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), IŞİD'in Ramazan boyunca eylem çağrısı yaptığını hatırlatarak, tüm yerel yetkililerden 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarının yapıldığı haftasonu terör eylemlerine karşı uyanık olmaları çağrısında bulundu.

‘Köle sahibi’ Başkanlar

4 Temmuz 1776’da Amerika’da bulunan 13 İngiliz kolonisi, Bağımsızlık Bildirgesi’ne imza atarak İngiliz Krallığı’yla bağlarını tamamen koparmıştı. Bağımsızlığın ilanından bir yıl önce başlayan Bağımsızlık Savaşı 1783’te imzalanan Paris Anlaşması’yla sona ermiş, İngiltere Amerika’nın bağımsızlığını tanımıştı.

Bağımsızlık Bildirgesi’nde “herkesin eşit yaratıldığı, ayrı tutulamaz haklara sahip olduğu; yaşam, özgürlük ve mutluluk arayışı hakkına sahip olduğu” ifadelerinin yazarı Amerika’nın üçüncü başkanı olacak Thomas Jefferson’dı. Bu “eşitlik” ifadelerinin yazan Thomas Jefferson kadar, Bildirge’ye imza atan eyaletlerin temsilcilerinin üçte biri köle sahibiydi. Amerika’nın kurucusu George Washington’un 100’ün üzerinde kölesi vardı.

George Washington’un yardımcısı ve sonradan Amerika’nın ikinci başkanı olacak John Adams köleliğe karşıydı.

Kölelik sorunu, Amerika’da Bağımsızlık Bildirgesi’nin imzalanmasından 80 yıl sonraki İç Savaş’a kadar çözülmedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG