Erişilebilirlik

ABD Avrupa'nın Doğalgaz Kaynağı Olabilir mi?


ABD Avrupa'nın Doğalgaz Kaynağı Olabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Rusya Ukrayna’ya sattığı doğal gazın fiyatını arttırmaya devam ederken, Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltacak çözümün Amerika’dan gelebileceği düşünülüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Kent Klein’a göre, bunun gerçekleşmesi için henüz çok erken.

Kiyev yakınlarında yaşayan Svetlana Kuleşova ile Yuri Kuleşov, Rus doğalgaz fiyatının giderek artmasından şikayetçi: “Bu durum bütçemizi doğrudan etkiliyor. Soğuktan donmamak için doğalgaz kullanmaya mecburuz, o nedenle de diğer ihtiyaçlarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor.”

Avrupa’da birçok aile aynı durumda. Ukrayna ile birlikte altı Avrupa ülkesi doğal gazı Rusya’dan alıyor.

Rusya, batılı ülkelerin yaptırım tehditlerine aldırış etmiyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, Moskova’nın doğal gaz satabilecek başka müşteriler bulabileceğini, bu durumda da doğal gaz fiyatının daha da artacağını söylüyor: “Avrupalılar’ın Amerika’dan ya da başka ülkelerden doğal gaz alabilmek için yeni altyapıya yatırım yapmaları gerekecek. Bu da fiyatları arttıracak ve tüketici daha fazla ödemek zorunda kalacak ama Rus doğal gazı başka ülkelerde kullanılmaya devam edecek.”

Maryland eyaletindekine benzer terminallerden geçen Amerikan doğal gazı çözüm olabilir ama bunun için henüz erken.

Terminalin doğal gazı likit petrol gazına çevirebilecek altyapıya sahip olması 2017 yılını bulacak. Şu anda yapımı devam eden terminallerin de 2017’den önce tamamlanması beklenmiyor.

Terminalden üretilen doğal gaz Hindistan ve Japonya’ya satılacak.

Alman Marshall Fonu enerji uzmanı Paul Bledsoe’ya göre Amerika, Avrupa’nın ilk yeni doğalgaz kaynağı olmayacak: “Öncelik sırasında Orta Asya, Kuzey Afrika ve kendi kaynakları olacak. Küresel doğal gaz kaynaklarını genişletmekten yani doğal gaz piyasasını küreselleştirmekten bahsediyoruz.”

Bledsoe’ya göre, Avrupa ülkelerinin Washington’a yaptığı doğal gaz ithal başvurularının hızlandırılması ve Avrupa’ya kendi kaya gazını geliştirmesi için yardım edilmesi gerekiyor: “Amacımız doğalgaz alanında ortak bir Amerika – AB planı geliştirip, kaynakları çoğaltmak, uzun vadede fiyatları düşürmek, hava kirliliği emisyonlarını azaltıp, Rusya’ya olan bağımlılıktan kurtulmak. Elimizde çok büyük bir fırsat var.”

Enerji uzmanı Profesör Steve LeVine’e göre bu gerçekleştiğinde hem Avrupa hem de Amerika kazançlı çıkacak: “Doğal gaz ihracatı ve göndereceği mesaj Amerika’nın dünyadaki siyasi ve jeopolitik etkisini arttıracak derecede önemli.”

Profesör Steve LeVine’e göre bu durumda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, düşük fiyatta ısrar edecek olan Çin’e doğal gaz satmak zorunda kalacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG