Erişilebilirlik

ABD Avrupa’daki Askeri Varlığını Güçlendiriyor


ABD, 250 tank ve ağır askeri teçhizatı içlerinde Baltık ülkelerinin de bulunduğu altı Avrupa ülkesine konuşlandırmayı planlıyor. Bu şekilde Amerika, NATO müttefiklerine Rusya’ya ve terörist saldırılara karşı koruma güvencesi vermeyi umuyor.

Estonya’nın başkenti Talin’de konuşan ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Baltık ülkelerinin Bulgaristan, Romanya ve Polonya’yla birlikte askeri teçhizatları kabul ettiklerini açıkladı. Carter, askeri teçhizatın bölgede yapılacak askeri eğitim ve tatbikatlar için değişik yerlere kaydırılabileceğini söyledi.

Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhakından sonra, NATO liderleri doğu Avrupa’daki askeri tatbikatların sayısını artırmayı kabul etti. Aynı şekilde birliklerle askeri teçhizatın konuşlanma yerlerinin de çeşitlendirilmesi kararlaştırıldı. Kırım’ın işgalinden sonra alınan bir diğer karar da askeri teçhizatın acil bir durumda kullanılmak üzere bu ülkelerde konuşlandırılmasıydı.

Askeri teçhizatın tam olarak nerelere konuşlandırılacağı hakkında detay vermeyen Carter, yeni teçhizatın “sabit” olmayacağını ve “Avrupa’da bulunan güçlere daha iyi eğitim ve hareketlilik kazandırmak maksadıyla” gönderileceğini söyledi. Amerika’nın varlığının “kalıcı” ve “çevik” olacağını da sözlerine ekledi.

Carter ayrıca, müttefiklerin siber saldırılara karşı sanal savunma stratejilerini geliştirmek için, Amerika’nın Estonya’da bulunan NATO Siber Merkezi’yle ortak çalışacağını söyledi.

Amerika’nın geçtiğimiz hafta doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde yeni askeri teçhizat konuşlandırma planını açıklamasından sonra, bir Rus savunma bakanlığı yetkilisi bunun Amerika’nın Soğuk Savaş sonrası Rusya’ya karşı aldığı en saldırgan tutum olacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın 40 yeni kıtalararası balistik füzesini envanterlerine ekleyeceğini açıklamıştı.

Amerika ve NATO müttefikleri, Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesini ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek vermesini eleştiriyor.

Pazartesi günü Berlin’de açıklama yapan Carter, ne Soğuk Savaş yıllarına dönmek gibi bir arzularının olduğunu ne de Rusya ile yeni bir kriz yaşamak istediklerini söyledi. Bakan Carter, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların da istenilen sonuçları verdiğini bildirdi.

Carter, NATO savunma bakanlarıyla Çarşamba ve Perşembe günü Brüksel’de biraraya gelerek, Rusya’nın Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhakına ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara verdiği desteğe karşı nasıl bir tavır alınması gerektiğini tartışacak.

Batının Rusya ile düşman olmak istemediğinin altını çizen Carter, ancak yeri geldiğinde Batı’nın, kendini savunacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Pazartesi günü, NATO’nun acil müdahale gücü personelini 13 binden 30 veya 40’bine çıkarmayı planladığını açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG