Erişilebilirlik

ABD Afganistan’da İstikrar İstiyor


ABD Afganistan’da İstikrar İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Afganistan’da bulunan Amerikan askerlerini geri çekmeyi yavaşlatacağını açıklayan Başkan Obama, bu yıl Afganistan’da 10 bin kadar Amerikan askeri bulunacağını söyledi. Bu sayı, 2015 sonuna kadar Afganistan’da kalması planlanan Amerikan askeri sayısının iki katı.

Başkan Obama, Amerika’nın en uzun süren savaşını bitirmeye çalışıyor.

Ancak tehlikenin sürdüğünü belirten Obama, Beyaz Saray’da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle yaptığı görüşmeden sonra Afganistan’da yıl sonuna kadar 9 bin 800 Amerikan askerinin görev yapacağını açıkladı: “Afgan güvenlik güçlerine yardım etmek için elimizden geleni şimdi yapıyoruz ki bir daha Afganistan’a geri dönmek zorunda kalmayalım.”

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, eğitim, danışmanlık ve yardım hizmeti vermeleri için Amerikan askerlerinin ülkede daha uzun süre kalmasını istedi. Afganistan, Amerikan güçlerinin muharebeden çekilmesinden bu yana büyük kayıplar verdi.

Militanlar, saldırılarını sürdürüyor.

Eşref Gani, Washington ziyareti sırasında Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Meşhul Asker anıtına çelenk koydu. Gani, Amerika’ya, hem verdiği mali destek, hem de Afganistan için yaşamını yitiren 2 binden fazla Amerikan askerinin gösterdiği fedakarlık için teşekkür etti: “Bizi felaketler biraraya getirdi, ortak çıkarlar birleştirdi.”

Amerika, Afganistan’daki istikrarın devam etmesini istiyor.

Başkan Obama’nın ilk planı, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısını bu yıl sonuna kadar yarıya indirmek, önümüzdeki yıl sonuna kadarsa ülkede bin kadar asker bırakmaktı. Obama, planın ikinci kısmına sadık kalacaklarını söyledi: “Askerlerimizi geri çekeceğimiz tarih değişmeyecek. Ancak Afgan güvenlik güçlerinin başarılı olmaları için Afganistan’da biraz daha kalmaya değer.”

2016 yılında Afganistan’daki Amerikan askerlerinin hangi hızla geri çekileceği, bu yılın sonunda ele alınacak. Afgan güvenlik güçlerinin militanlarla mücadelede ne ölçüde başarılı oldukları, Amerikan askerlerinin geri çekilme hızını belirleyecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG