Erişilebilirlik

Çipras Referandumda Hayır Oyu İstedi


Başbakanı Aleksis Çipras kemer sıkma konusunda daha fazla tavize hazır olduğu işaretini verirken, Avrupalı bakanlar Atina’da, Pazar günü yapılacak referandum öncesinde Yunanistan'la yeniden görüşme masasına oturmayı reddediyor. Referandumda Yunan seçmene daha fazla kemer sıkmak isteyip istemediği sorulacak.

Hükümet bir yandan tavize hazır olduğu şeklinde açıklama yaparken, diğer yandan Başbakan Çipras halkı Pazar günü yapılacak referandumda daha fazla kemer sıkmaya hayır oyu vermeye çağırdı.

Ancak Avrupalı liderler halkın alacaklıların sunduğu plana referandumda hayır demesi halinde, bunun Atina'nın Euro bölgesinden çıktığı anlamına geleceğini söyledi. Çipras ise bu iddiayı reddetti.

Çipras, "Hayır oyu daha iyi bir anlaşma yolunda atılmış bir adımdır, ki bizim istediğimiz de referandum sonrasında böyle bir anlaşma imzalamak" dedi. Çipras, televizyondan halka hitaben yaptığı bu konuşmada, "Hayır oyu Avrupa ile yolları ayırmak değildir" görüşünü savundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Alman parlamentosunda yaptığı konuşmada “Referandumu bekleyeceğiz, referendum öncesinde yeni müzakere yapmamız sözkonusu olamaz,” dedi.

Merkel, “Tüm dünya bizi izliyor, ama Avrupa’nın geleceği tehlikede değil. Geleceğimiz ancak kimliğimizi ve bizi güçlü kılan değerleri unutursak tehlikeye girer” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Euro bölgesi bakanlarına yolladığı teklif mektubuyla ülkesinin mali yardım için AB Komisyonu’nun sunduğu şartların çoğunu kabul etmeye hazır olduğunu ima etmişti.

Mektup, AB maliye bakanlarının Yunanistan krizini görüşmek üzere yapacakları tele-konferans öncesinde medya ile paylaşıldı.

Mektupta, Yunanistan’ın uluslararası alacaklıların koşullarını kabul etmeye daha fazla istekli olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupalı Bakanlar, telekonferansta Yunanistan’ın 32,4 milyar dolarlık talebini ele alıyor. Bu para, IMF’ye 1,8 milyar dolarlık geri ödemeyi yapamayan Yunanistan’ı Euro bölgesinde tutabilmek için son bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Avrupalı bakanlar dün Yunanistan’a yardım paketini uzatma kararı almışlardı.

Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ise yardım paketini uzatmayı “delilik” olarak niteledi.

Buarada Yunanistan'da binlerce banka şubesi emeklilerin maaşlarını çekebilmesi için bugün açıldı.

Öte yandan Fitch derecelendirme kuruluşu, Yunanistan’ın notunu biraz daha düşürerek, borcunu ödeyemez anlamındaki “junk” statüsüne düşürdü.

Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi Euro bölgesinden çıkması anlamına geliyor ve bunun da Avrupa finans piyasalarını dalgalandırması bekleniyor.

Yunanistan son beş yılda büyük miktarda borç aldı. Ancak hükümet, borçları geri ödeyebilmek için alacaklıların kendisinden istediği harcamalarda daha fazla kesinti yapma talebini reddediyordu. Hükümet halkın yeterince kemer sıktığını söylüyor.

Başkan Barack Obama, Yunanistan krizinin büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi ancak bu durumun Amerika’dan çok Avrupa’yı tehdit ettiğini söyledi. Obama, bu krizin Amerikan mali piyasalarını çok fazla etkilemeyeceğini de kaydetti.

Amerika Maliye Bakanı Jack Lew, dün birçok Avrupalı mevkidaşıyla telefonla Yunanistan krizini görüştü. Lew, Amerika’nın durumu yakından takip ettiğini sorunun çözümünün tüm taraflara ve dünya ekonomisine yarar sağlayacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG