Erişilebilirlik

AB Toplantılarına Davette Sert Düşüş


Avrupa Birliği'nin gayriresmi nitelikli toplantıları altı aylığına dönem başkanlığını üstlenen ülkelerin inisiyatifiyle düzenleniyor.
Avrupa Birliği'nin gayriresmi nitelikli toplantıları altı aylığına dönem başkanlığını üstlenen ülkelerin inisiyatifiyle düzenleniyor.

Avrupa Birliği'nin gayriresmi nitelikli toplantılara aralarında Türkiye'nin de bulunduğu aday ülkelere yönelik davetinde radikal bir düşüş yaşanıyor. 2010'da yüzde 100 olan davet oranı eridi

Avrupa Birliği’nin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde gerçekleştirilen zirvelerine çağrılmamaktan duyduğu rahatsızlığı yıllardır ısrarlı şekilde dile getiren Türkiye’nin bakanlar düzeyindeki gayriresmi nitelikli toplantılara çağrılma oranı da belirgin şekilde düştü. 2010’da bu nitelikteki toplantıların tamamına davet edilen Türkiye’nin çağrılma oranı 2014 sonu itibarıyla yüzde 29’a geriledi.

İspanya ve Belçika’nın dönem başkanı olduğu 2010’da yüzde 100’le en üst düzeyde olan Türkiye’nin bu toplantılara çağrılma oranı bazı iniş çıkışlarla belirgin bir düşüş grafiği çizdi. 2011’deki Macaristan döneminde yüzde 71’e düşen oran Türkiye’ye desteği net olan Polonya döneminde yüzde 80’e yükseldi.

Danimarka’nın dönem başkanı olduğu 2012’nin ilk yarısında yüzde 50’ye gerileyen oran Güney Kıbrıs döneminde dramatik bir düşüşle yüzde 25’e geriledi. Aynı eğilim 2013 başındaki İrlanda döneminde de sürünce davet oranı yüzde 17’yle dibe vurdu. Türkiye’yle ilişkilere önem verdiğini ortaya koyan Litvanya döneminde ise yüzde 33 seviyesi yakalandı.

Yunanistan’ın 2014 başında görevi devralmasıyla Ankara’ya davet yüzde 19’a düşerken Türkiye tavrı olumlu olan İtalya’yla yüzde 29’a yükseldi. 2015 başında dönem başkanı olan Letonya ise şu ana kadar Türkiye’yi bakanlar düzeyindeki hiçbir toplantıya davet etmedi.

AB’nin liderler düzeyindeki zirvelerine Türkiye’nin yanı sıra diğer aday ülkelerin de uzun süredir çağrılmaması uygulamasına gidilmesine eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy öncülük etmiş eski AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da bu tavrı sürdürmüştü. Gayriresmi nitelikli bakanlar düzeyindeki toplantılar ise AB’nin dönem başkanlığını yürüten ülkelerin inisiyatifinde düzenleniyor.

Türkiye’nin düzenli şekilde olmasa da en sık davet aldığı toplantı ise gayriresmi dışişleri bakanları toplantısı (GYMNICH). Davetin daha sık olmasının nedeni ise bu toplantıya davetin dönem başkanı ülke tarafından değil AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi tarafından yapılması. Bu çerçevede 6-7 Mart’ta Letonya’nın başkenti Riga’da yapılan GYMNICH’e, Yüksek Temsilci Federica Mogherini’nin daveti üzerine, Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

Letonya son olarak Riga'da yapılan gayriresmi ticaret bakanları toplantısına da aday ülkeleri davet etmeyerek "geleneği" sürdürdü. Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği'nin sosyal medya hesabından gönderilen mesajda aday ülkelerin davet edilmemesi "Kaçırılmış bir fırsat" olarak nitelendi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG