Erişilebilirlik

AB Merkez Bankası Nakit Pompalayacak


Avrupa Merkez Bankası'nın Frankfurt'taki genel merkezi
Avrupa Merkez Bankası'nın Frankfurt'taki genel merkezi

Avrupa Merkez Bankası 19 üyeli Euro bölgesinin kötüleşen ekonomisini canlandırmak amacıyla yeni tedbirleri uygulamaya koyuyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bankanın özel ve devlet tahvilleri satın alarak piyasalara önümüzdeki bir buçuk yıl boyunca her ay 60 milyar Euro pompalayacağını açıkladı.

Yöntem, Amerika Merkez Bankası Federal Reserve’in uzun bir süredir uyguladığı ve bir süre önce tamamen son verdiği tahvil alımı programıyla benzerlikler taşıyor. Amerika’daki uygulama olumlu sonuçlar vermiş, İngiltere ve Japonya’da da kısmen başarılı sonuçlar elde edilmişti.

FED’in Amerika’yı küresel ekonomik gerilemeden kurtarmak için başlattığı tahvil alımı programı, ekonominin canlanmasını sağlamış, yüzbinlerce kişiye istihdam sağlayarak işsizlik oranının düşmesiyle sonuçlanmıştı.

Euro Bölgesi’ndeyse işsizlik yüzde 11 buçuk oranında seyrediyor. Ekonomik büyümeyse zayıflamış durumda. Mario Draghi, tahvil alımlarının Mart ayında başlayacağını ve enflasyon oranını arttırmayı amaçladığını bildirdi.

Programın Eylül 2016’da sonlandırılmasını planladıklarını vurgulayan Mario Draghi, enflasyon ayarlarında sürdürülebilir değişim görünceye kadar devam edeceklerini belirtti. Draghi Euro Bölgesi’nde enflasyon ortalamasını yüzde 2’nin altına sabitlemeyi amaçlıyor.

Ancak tahvil alım programına tüm üye ülkeler sıcak bakmıyor. Almanya, canlandırma paketinin, birliğin ekonomik olarak en zayıf üyesi olan Yunanistan gibi ülkeleri, reformdan caydırabileceği uyarısı yaptı.

Banka’nın kararını açıklamasından kısa bir süre önce Davos’ta açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası ne karar alırsa alsın, üye devletlerin siyasi liderlerinin kendi ekonomik paketlerini uygulamaya koymaları gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG