Erişilebilirlik

AB Akdeniz’de Operasyona Başlıyor


Avrupa Birliği, Somali açıklarındaki operasyonunda kullandığı batırma opsiyonunu Akdeniz'deki yeni operasyonda da devreye sokacak.
Avrupa Birliği, Somali açıklarındaki operasyonunda kullandığı batırma opsiyonunu Akdeniz'deki yeni operasyonda da devreye sokacak.

Akdeniz’de yaşanan göçmen trajedisinin önüne geçmek isteyen Avrupa Birliği askeri deniz operasyonuna yeşil ışık yaktı. Gerektiğinde kaçakçı gemilerini batırma opsiyonunun da kullanılabileceği ve ilk aşaması istihbarat nitelikli olacak operasyon Roma'dan yönetilecek

Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine geçiş yapmaya çalışan mültecileri ticaret unsuru haline getiren şebekelere karşı mücadele amaçlı askeri deniz operasyonuna Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları tarafından start verildi.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin amacını “Hedefimiz göçmenler değil onların hayatları ve ölüleri üzerinden para kazananlar” sözleriyle özetlediği EUNAVFOR Med adı verilen askeri operasyonun ilk aşaması istihbarat amaçlı olacak. Komutasını İtalyan Tuğamiral Enrico Credendino’nun yürüteceği operasyonun operasyonel karargahı ise Roma’da olacak.

Daha önce belirlenen plan çerçevesinde üç aşamadan oluşacak operasyonun ilk aşaması istihbarat odaklı olacak. Bu aşama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı gerektirmiyor.

Belgelerde ülke ismine pek yer verilmese de şu aşamada sorunun büyük ölçüde kaynağı konumunda olan Libya odaklı yürütülecek ancak askerin karaya ayak basmasının söz konusu olmayacağı operasyonun ilk aşamasından sonra ise kaçakçıların kullandıkları teknelerin aranması, bunlara el konulması, yönünün değiştirilmesi ve imhasının gündeme geleceği aşamalar devreye sokulacak.

Temmuzda faaliyete geçmesi ve bir ay içinde tam operasyonel olması öngörülen operasyona ilk aşamada dokuz ülkenin destek olması, bu sayının giderek artarak 14’e ulaşması bekleniyor. Destek konusunda göç sorunundan en fazla etkilenen Avrupa Birliği ülkelerinin başını çeken İtalya başı çekecek.

Operasyonun bayrak gemisinin İtalyan uçak gemisi Cavour’un olması öngörülüyor. İtalya’nın bu unsurun yanı sıra bir denizaltı, üç helikopter ve iki insansız hava aracını da EUNAVFOR Med’in kullanımına sunması söz konusu.

İngiltere’nin HMS Enterprise gemisiyle destek vereceği operasyonda Belçika ve Slovenya’dan birer savaş gemisi, Yunanistan’dan bir denizaltı, Lüksemburg, İspanya ve Fransa’dan birer deniz devriye uçağı, Finlandiya’dan ise özel bir ekip görev yapacak.

Litvanya, Macaristan, Hollanda ve İsveç’in de katkı sağlayacağı operasyona Almanya’nın desteği ise henüz netleşmedi. EUNAVFOR Med’de görev alacak asker sayısı ise ilk aşamada bin civarında olacak.

Üçüncü ülkelerin desteğine de açık olan operasyonun bütçesi ilk yıl için 11.8 milyon Euro olarak belirlendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG