Erişilebilirlik

Çöl Çiçeği Filminde Kadın Sünneti Vahşeti


Çöl Çiçeği Filminde Kadın Sünneti Vahşeti
Çöl Çiçeği Filminde Kadın Sünneti Vahşeti

Süpermodel Waris Dirie’nin hayatı bir roman, daha doğrusu film. 1965 yılında okuma yazma bilmeyen bir Somalili ailenin çocuğu olarak doğan Dirie, 6 yaşında çobanlığa başlamış.Evlendirilmek üzere satılacağını anlayınca da 13 yaşındayken evden kaçmış. Bu, Dirie’nin öyküsünün yalnızca küçük bir bölümü. Şimdi bu öykü bir sinema filmi. “Çöl Çiçeği” adıyla sinemalarda gösterime giren film büyük ilgi görüyor.

Çöl Çiçeği’nde bir başka süper model, Etiyopyalı Liya Kebede, Waris Dirie’nin gençliğini oynuyor.

Film, Dirie’nin otobiyografisi, onun Somali’deki zor çocukluğunu ve bir o kadar zor olan Londra’daki gençliğini anlatıyor.

Bu, Kebede’nin ilk oyunculuk denemesi.Kebede şöyle konuşuyor: “Hayatta olan bir karakteri canlandırmak her zaman daha heyecanlı ve daima daha korkutucu çünkü ciddi bir sorumluluk üstleniyorsunuz. Ben de doğrusu çok korktum.”

Göçebe bir kültürde kadınların sünneti kaçınılmaz. Dirie de çıkış yolu olmadığı için dayanmış.

Ancak 13 yaşındayken babası onu çok yaşlı biriyle evlendirmek için satınca kaçmaktan başka çaresi kalmamış. Çölde günlerce yürümüş, insanlar ve hayvanlardan kaynaklanan birçok tehlikeyi geride bırakarak Mogadişhu’daki akrabalarına ulaşmış.

Büyükannesi, onu Somali büyükelçiliğinde hizmetçilik etmesi için Londra’ya uğurlarken “Nereden geldiğini hiçbir zaman unutma” diye tembih etmiş.

Dirie, 18 yaşında tekrar kaçmış. Bir lokantaya temizlik işçisi olarak girmiş ve orada ünlü bir fotoğrafçı tarafından keşfedilmiş. Sözleşme imzaladığı modellik ajansının sert yöneticisi ona defilelerde yürüme dersi vermiş.

Çöl Çiçeği’nin senaristi, yazarı ve yönetmeni Almanya’da yaşayan Sherry Hormann.

Hormann, Dirie’in bir Cinderella hikayesine benzeyen öyküsünden çok etkilendiğini, geçirdiği bütün sıkıntıları ince bir mizahla atlatmayı başarmasının inanılmaz olduğunu söylüyor.

Hormann’ın da vurguladığı gibi, Çöl Çiçeği mesajı olan bir film. Bir sahnede Dirie, bütün kadınların sünnet edilmediğini öğrenince hayretler içinde kalıyor.

1997’de modellik yaşamının zirvesinde Dirie kendi deneyimini anlatarak kız çocuklarının sünnetinden açıkça söz eden ilk ünlü olmuş.

Öyküsünü önce bir gazeteciyle, ardından da bir Birleşmiş Milletler temsilcisiyle paylaşmış.

Sonra da kendisini bu davaya adamak amacıyla modelliği bırakmış.

32 yaşındaki Liya Kebede filmin Dirie’nin mesajını bütün dünyaya duyuracağını umuyor.

Kebede, filmin çok duyarlı ve son derece dürüst bir anlatımı olduğunu söylüyor. “İzlemesi harika bir hikaye, hem üzülecek, hem eğlenecek, hem de Afrika’da çok yaygın olan ciddi bir sorunu öğreneceksiniz” diyor.

Çöl Çiçeği Avrupa ve Güney Amerika’da büyük ilgi gördü. Amerika’nın yanısıra da Gana, Nijerya ve Güney Afrika’da büyük ses getirdi. Şimdi 46 yaşında olan Waris Dirie Avusturya’da yaşıyor ve Çöl Çiçeği Vakfı adına kadın haklarını savunuyor.


STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG