Erişilebilirlik

Soli Özel: 'IŞİD Türkiye’ye Komşu Oldu'


Amerika’nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soli Özel, IŞİD’in Halep’i de ele geçirmesi durumunda, Türkiye açısından son derece tatsız bir durum ortaya çıkacağını söylüyor

Türkiye’nin Musul’daki konsolosluk binası işgal edildi ve aralarında çok sayıda diplomat, polis ve çocukların da olduğu toplam 80 Türk vatandaşı, El Kaide ile bağlantılı örgüt olarak bilinen ve Suriye’den yansıyan kanlı eylemlerle tanınan örgütün elinde rehin.

Türkiye’de merak edilen soru ise tek. Musul’da kontrol IŞİD’e geçtikten hemen sonra Musul’u yüzbinlerce kişi terk etti. Türk konsolosluğu neden tahliye edilmedi?

Amerika’nın Sesi, bu soruyu Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soli Özel’e sordu.

“Daha ne yapsınlar?”

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Kimse Türkiye’nin kudretini test etmeye kalkışmasın” açıklamasını sert bir dille eleştiren Özel, “Vatandaşlarınız ve konsolosluk personeliniz rehinken, bu tür lafların çok da büyük bir anlam taşıdığını ben söyleyemiyorum. Daha ne yapsınlar?” şeklinde konuştu.

Örgüte, gereğinden çok daha uzun bir süre müsamaha gösterildiğini savunan Özel, konsolosluk olayı öncesinde, Türkiye’nin politikalarını yavaş yavaş değiştirmeye başladığını hatırlattı: “Fakat bu tür örgütlerle bir kere iş yaptığınız zaman bu işin nerede biteceğini, kendiniz fikir değiştirdiğinizde başınıza neler geleceğini kestirmeniz mümkün olmuyor.”

Türkiye neden hedef oldu?

Şu anda örgütün Suriye’de kontrolu elinde tuttuğu bölgelerle birlikte Türkiye’nin komşusu konumunda olduğunu vurgulayan Özel, IŞİD’in Halep’i de ele geçirmesi durumunda, Türkiye açısından son derece tatsız bir durum ortaya çıkacağını söylüyor.

Soli Özel, rehin alma olayının, örgütün “Türkiye ve İran birleşerek bizi yok etmeye çalışırlar mı?” kaygısından kaynaklanan bir karşı hamle olabileceğini belirtiyor.

Bundan sonra vatandaşların serbest bırakılması ve “insan hayatına zerre önem vermediği bilinen” örgüt olarak tanımladığı İŞID’ın elinden kurtulması için dua etmek gerektiğini söyleyen Özel, daha sonra da Türkiye’nin dış politikasında radikal bir değişikliğe gidilmesini öngörüyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG