Erişilebilirlik

Zogby: 'Ortadoğu’yu Şu Anda Değiştirecek Bir Durum Yok'


Zogby: 'Ortadoğu’yu Şu Anda Değiştirecek Bir Durum Yok'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Washington’da Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği panelde Trump’ın Başkan seçilmesinin Ortadoğu’ya olası etkileri tartışıldı. Paneldeki konuşmacılar genel olarak Ortadoğu’daki durumda değişim beklenmemesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Amerika’daki başkanlık seçimi sonrası Washington’ın Ortadoğu Politikası masaya yatırıldı.

Başkent Washington’da Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği panelin konusu “seçimlerden sonra Amerikan’ın Ortadoğu politikasının değerlendirilmesi”ydi.

Panele, 2007’de Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürüten ve Ortadoğu konusunda tecrübeli bir isim olan Mary Beth Long, Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Thomas Pickering, Küresel Liderlik Koalisyonu’nun Başkanı Elizabeth Schrayer ve Arap Amerikan Enstitüsü Başkanı James Zogby katıldı.

Zogby, Ortadoğu’yu şu anda değiştirecek bir durum olmadığını söyledi.

Zogby, “İsrail hükümetinin tutumu değişmiş değil, Trump’ın Kudüs ve Yahudi yerleşimcilerle ilgili söyledikleri belli, ne olacağına dair hiçbir fikrimiz yok, Trump’ın ne yapacağına değil de ne yaptığına bakın, kampanya sırasında söylenenler bölgede etkili oluyor, danışmanları da çok farklı konuşmuyor, Arap halkı bölgede yeterince Amerikan etkisi gördü. Konu sadece bu değil, asıl önemli mesele bizim değerlerimize ters düşen Amerika’da yeniden Müslüman Gözetleme Sistemi kurmak istiyor muyuz- istemiyor muyuz?” şeklinde konuştu.

Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Pickering de Trump’ın dış politika söylemlerini eleştirdi.

Pickering, “Dışişleri Bakanlığı için adı geçen isimler konuyu ya hiç bilmeyenler ya da dışişleri bakanlığında çalışamayacaklar. Bu konuda bir ideolojinin olduğunu düşünmüyorum, geçiş dönemindeki ekipte yüksek düzeyli bir dış politikacı yok, bu domino etkisi yaratabilir. Şu anda Ortadoğu konusunda daha zorlu bir dönem olamazdı. İsrail, Suriye ve diğer ülkelerle ilgili yaptığı açıklamalar önemli. İran ile ilgili nükleer anlaşma çok taraflı, karşı taraf kabul etmediği sürece Başkan ‘Ben bunu tanımıyorum’ diyemez, dolayısıyla İran ile anlaşma konusunda kendisine katılmıyorum” dedi.

Küresel Liderlik Koalisyonu Başkanı Elizabeth Schrayer de dış politikanın insanların oylarını etkilediği görüşünde..

Schrayer, “Bush döneminin dış politikasının çok sert, Obama döneminin de yumuşak olduğunu belirtenler var, dış politika da insanların oylarını etkiledi, Trump çok farklı şeyler söyledi kampanya sürecinde, ama bu Kongre yeni dönemde işlere daha fazla müdahil olacaktır. Bu süreçte herşey Beyaz Saray’da mı halledilecek, devlet kurumlarının tavrı ne olacak, ya da devlet kurumlarına ne istiyorsanız yapın mı denilecek, bunlar belli değil, bence bunun cevabını onlar da bilmiyor” dedi.

Ortadoğu uzmanı Mary Beth Long ise Trump’ın başarılı olması için destek verilmesi gerektiği görüşünde..

Long, “Bence söylediklerinde geri adım atacaktır, çok bilmediği konularda açıklamalar yaptı, konuları öğreniyor, dış politikada çok tehlikeli bir dönemdeyiz, o halkın seçtiği bir başkan, şimdi yapılması gereken başarılı olması için ona destek vermek” ifadelerini kullandı. Long “bekleyip görelim” düşüncesinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG