Erişilebilirlik

İzlanda Türkiye'nin Önüne Geçti


İzlanda Türkiye'nin Önüne Geçti
İzlanda Türkiye'nin Önüne Geçti

Avrupa Birliği üyeliği için 2009’da başvuran 2010’da da müzakerelere başlayan İzlanda, ilk başlık performansını dün gerçekleştirdi. Sürece çok hızlı başlayan İzlanda’nın bu tempoyu artırarak sürdürmesi bekleniyor. Türkiye ise Belçika’nın ardından Macaristan döneminde de başlık açamayarak 2005’ten bu yana bir ilke imza attı.

Türkiye’nin müzakerelerinin fiilen durma aşamasına geldiği bir dönemde Avrupa Birliği artık üye olmasının önünde herhangi bir engel kalmayan Hırvatistan’la müzakereleri tamamlamaya hazırlanırken sahaya yeni bir oyuncu indi. Bu yeni oyuncu halkı aslında Avrupa Birliği üyeliğine pek de sıcak bakmayan ancak yaşanan ekonomik kriz sonrası fikir değiştiren gelinen aşamada da yine negatif sinyaller gönderen İzlanda.

İzlanda, Avrupa Birliği’nin yakın siyasi ve ekonomik ilişki içinde olduğu bir ülke olması nedeniyle belki de müzakere süreci en kolay geçecek ülkelerin başını çekiyor. Bu küçük ülke daha şimdiden Türkiye’nin yıllardır uymaya çalıştığı Avrupa Birliği müktesebatının büyük bölümüne uyar durumda. Bu avantaj kendisini dün yapılan hükümetlerarası konferansta net şekilde gösterdi. İzlanda, “kamu alımları”, “bilgi toplumu ve medya”, “bilim ve araştırma” ile “eğitim ve kültür” başlıklarını açtı. İzlanda sadece bu dört başlığı açmakla kalmayıp “bilim ve araştırma” ile “eğitim ve kültür” başlıklarını kapattı. Bu bilançoyu “küçük ve kolay bir adım” olarak nitelendiren İzlanda Dışişleri Bakanı Ossur Skarphedinsson hızlı bir müzakere süreci beklentisi içinde olduğunu da net şekilde ortaya koydu. İzlandalı bakan 1 Temmuz’dan itibaren Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Polonya döneminde, geriye kalan başlıkların yarısında müzakereye geçmek istediğini söyledi. Bu da yaklaşık 15 başlık yapıyor.

İzlanda’nın sürecini frenleyebilecek iki başlık bulunuyor. Bunlardan biri balıkçılık. İzlanda bu konuda otonomisini koruma çabasında. Sorun çıkarabilecek bir başka başlık da tarım. Bu başlıkta da tarım sektörüne yönelik yardımlar sorun yaratıyor.

Son kamuoyu araştırmalarına göre Avrupa Birliği üyeliğine destek vermeyen İzlandalıların oranı yüzde 55,7. Tam tersine halkın büyük çoğunluğunun üyeliğe destek verdiği Türkiye’de ise tam bir yıldır başlık açılamamasının sıkıntısı yaşanıyor. Genelde bir dönem başkanlığı süresinde bir başlık açmayı geleneksel hale getiren Türkiye, bir yıldır rekabet başlığını açamıyor. Müzakerelerin başladığı 2005’ten bu yana ilk kez bir yıldır başlık açamaz duruma düşen Türkiye’nin önünde de zorlu bir süreç var. Gerek Avrupa Birliği gerekse Türkiye tarafında radikal bir yaklaşım değişikliği olmaması halinde müzakere sürecinin daha uzunca bir süre suni teneffüs ortamında gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG