Erişilebilirlik

Zika Virüsü Yayılmaya Devam Ediyor


Zika Virüsü Yayılmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Zika virüsü dünyaya korku salan bir sonraki korkutucu hastalık mı olacak? Virüs, ABD, Güney ve Orta Amerika halklarını, özellikle de hamile kadınları dehşete düşürmeyi sürdürüyor. Bu virüsü hamileyken kapan annelerin bebekleri, doğuştan özürlü olma riski taşıyor.

Hastalık geçen yıl Brezilya’da başladı ve hızla yayıldı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden Dr. Beth Bell, hastalığın ilk kez geçen Mayıs’ta Brezilya’da ortaya çıktığını daha sonra 20 ülkede Zika virüsü belirlediklerini ve sorun yaşayan ülke sayısının artacağını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’yle Skype aracılığıyla konuşan doktor, birçokları için Zika virüsünün sorun olmadığını, hastalarda hafif soğuk algınlığı semptomları görüldüğünü, ancak virüsün bebeklerde mikrosefali denen ciddi bir hastalığa yolaçtığını belirtiyor: “Küçük bir kafayla doğuyorlar ve bazen beyinleri de küçük oluyor, özürlü doğuyorlar.”

Mikrosefalinin de Zika’nın da tedavisi ve aşısı yok.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, hamile kadınlara Zika virüsünün yayıldığı ülkelere gitmemelerini tavsiye ediyor. Bu ülkelerdeki kadınlar da hamile kalmamaları konusunda uyarılıyor.

Dr. Beth Bell, virüsün temel özelliklerini, yani hastalığın hangi sıklıkla ortaya çıktığı, risk faktörlerinin neler olduğu, annelerden bebeklere geçmesini kolaylaştıran unsurlar olup olmadığını anlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtiyor.

Zika gündüzleri ısıran bir tür sivrisinek aracılığıyla bulaşıyor. Sivrisinekleri yok etmede fazla başarı elde edilemedi, çünkü çok az miktarda suda bile çoğalabiliyorlar.

Araştırmacılar bir aşı üzerinde çalışıyor ama üretilmesi belki yıllar sürebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, virüsten etkilenen ülkelere yardım etmeye çalışıyor.

Doktor Bell, “Laboratuvar testleriyle Brezilyalılar ve öteki Orta ve Güney Amerika ülkelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu elbette teşhis konulması ve gerekli önlemlerin alınması açısından çok önemli” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre, Amerikalılar klima ve pencerelerinde sineklik tel kullandıkları için sivrisinekler tarafından ısırılma riskleri düşük, bu nedenle de Zika’nın ABD’de yayılacak ortam bulması zor.

Daha iyi bir yol bulununcaya kadar virüsten korunmanın en iyi yöntemi böcek ilacı kullanmak, uzun kollu gömlek ve pantolon giymek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG