Erişilebilirlik

Zengin Ülkeler Çocukları Yeterince Koruyamıyor


UNICEF’in yeni araştırmasına göre, dünyanın en zengin ülkelerinden bazıları, çocukları koruma ve gelişmelerine yardımcı olma konusunda başarısız.

Zengin ülkelerde Çocukların Durumu- Karşılaştırmalı bir Anket adlı raporda UNICEF ülkelerin çocuklara nasıl destek olduğunu 5 ölçü kullanarak belirlemiş. Bunlar maddi durum, sağlık ve güvenlik, eğitim, davranış ve riskler ve barınma ve çevre koşulları.

Amerika’nın Sesi Cenevre muhabiri Lisa Schlein’in haberine göre, Hollanda ve 4 Kuzey ülkesi, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç çocukların yaşamı için en iyi gelişmiş ülkelerin başında geliyor. 4 Güney Avrupa ülkesi, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya sıralamanın orta altını oluşturuyor. Romanya ise sonda.

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Amerika, 26’ncı sırada. UNICEF Sosyal ve Ekonomik Politikalar Bölümü Başkanı Chris de Neuborg, Amerika’nın sınıfta kalmasının nedeninin yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısının fazlalığı ve zenginlerle fakirler arasındaki eşitsizlik olduğunu söylüyor.

De Neubourg, kendilerini şaşırtanın Amerika’da her 4 çocuktan birinin fakir bir ailenin üyesi olarak yaşaması olduğunu söylüyor. Amerika’da iyi bir eğitim ve sağlık sistemi olmasına rağmen insanların bu hizmetlerden yararlanma imkanları düşük, Bu da Amerika ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki farkı ortaya çıkarıyor.

De Neubourg Amerika’da büyümenin, Avrupa ülkelerinden daha az alkolizm sorunu olması ve çocukların okul ortamında daha az kabadayılıkla karşılaşması açısından olumlu yönleri bulunduğunu, ancak reşit olmayan kızlar arasında hamilelik oranının Avrupa’nın iki katı olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Amerika’da, bebek ve çocuk ölümlerine Avrupa ortalamasının iki katı oranında rastlanıyor.

Raporun yazarları küresel ekonomik krizin çocuklar üzerindeki etkisinin araştırılması gerektiğini söylüyor. Ancak eldeki veriler kaygı verici. Yazarlar çocuklar arası yoksulluk ve eşitsizliğin bazı ülkelerde arttığını gözlemlemiş. Birçok çocuk okulu bırakıyor, iş sahibi değil ya da bir meslek programına yazılmıyor.

De Neubourg, kemer sıkma politikalarının çocuklar üzerindeki etkisinden kaygılı. Neubourg bu konuda bir tezata dikkat çekiyor. Kemer sıkmak isteyen hükümetler gelecek nesle bıraktıkları borcu düşürmek istiyor. Ancak gelecek neslin çocukları üzerindeki yük azalacak derken bu neslin çocukları birçok fırsattan yoksun bırakılıyor. De Neubourg, bu yüzden UNICEF’in her zaman hükümetlerin kesinti yapması gereken son şeyin çocuklar, eğitim ve aile yardımları olması gerektiğini savunduğunu belirtiyor.

Geri dönüşlere rağmen raporda 2000 yılından beri gelişmiş ülkelerde çocukların durumuyla ilgili gelişme olduğu belirtiliyor. UNICEF tüm ülkelerde bebek ölümlerinde ve aile fakirliğinde düşüş görüldüğünü bildiriyor. Aynı zamanda üniversiteye yazılma oranlarında da artış var.

Araştırmanın yapıldığı 29 ülke arasında “davranış ve risk” kategorisinde de iyileşme görülüyor. 11-15 yaş arası çocukların yalnızca yüzde 8’i haftada en az 1 sigara içtiğini söylüyor. Yaş grubundakilerin yüzde 15’i hayatlarında en az iki kez sarhoş olduklarını belirtiyor. Araştırmadaki kızların yüzde 99’u ergenlik yıllarında hamile kalmamış.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG