Erişilebilirlik

Amerika'da Vergi Kesintileri İki Partiyi Karşı Karşıya Getirdi


Amerika'da Vergi Kesintileri İki Partiyi Karşı Karşıya Getirdi
Amerika'da Vergi Kesintileri İki Partiyi Karşı Karşıya Getirdi

Başkan Barack Obama’nın vergi kesintilerini tüm gelir kesimlerinden halka yayma konusunda bir anlaşmaya varıldığını açıklaması Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’i zenginlerin ne kadar vergi ödeyeceği konusunda karşı karşıya getirdi.



Ekonomik büyümenin yavaşladığı, bütçe açığının arttığı bir dönemde Demokratlar’ın çoğu, zenginlere uygulanan vergi kesintilerinin sona ermesinden yana. Cumhuriyetçiler ise verginin arttırılmaması gerektiğini savunuyor. Görünen o ki Cumhuriyetçiler’in fikri ağır bastı. Bu durum da işadamlarını sevindirdi. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman Washington’daki işyeri sahipleriyle konuştu.

Mike Anderson Alexandria’daki Mango Mike’s Karayip restoranının sahibi. Yılda 3 milyon dolar gelir getiren lokantada yüzlerce kişi çalışıyor. Restoranın geliri o kadar iyi ki Anderson işi büyütmek istiyor. Anderson gelecek yıl barbekünün ağırlıklı olacağı yeni bir lokanta açmayı hedefliyor ve şunları söylüyor: "Alexandria ilçesinin Del Ray bölgesindeki en büyük lokanta olacağız. 560 metre karelik alanda hizmet vereceğiz."

Ancak Anderson’ın kaygıları da var. En iyi şartlarda bile lokantaların kazancının büyük bölümü vergiye gidiyor. Anderson fiyatları arttırarak müşteri kaybetmekten korkuyor. Anderson şöyle konuşuyor: "Vergi artışını müşteriye yansıtamayız. Ya ücret kesintisi, işten çıkarma yollarıyla altından kalkmaya çalışacağız ya da yatırımları durduracağız."

Anderson Cumhuriyetçi partililerin savunduğu türden işadamları arasında sayılıyor. Vergi artışı olmazsa bu işadamları daha fazla istihdam yaratılmasına yardımcı oluyor.

Cumhuriyetçi Senatör John Thune şunları söylüyor: "Yatırım yapmanın fiyatını arttırırsanız küçük işyeri sahipleri iş yapamaz, iş makinesi alamaz, istihdamı arttıramaz."

Demokratlar işyeri sahiplerini cezalandırma planları olmadığını söylüyor, en üst vergi diliminin Clinton dönemindeki düzeyine çekilmesini istiyor. Clinton döneminde Amerika bütçe fazlasına geçmiş ve son yılların en büyük ekonomik büyümesini yakalamıştı.

Başkan Obama ise orta sınıf için vergi kesintisinin zenginlere vergi indirimi uygulamaktan daha iyi sonuç vereceğini savunuyor: "Ekonomistler milyonerlere vergi indirimi uygulamanın ekonomik büyümeye etki yapmayacağı konusunda görüş birliği içinde."

Yaklaşık bir trilyon dolarlık bütçe açığı ile Amerika önemli mali kararlar almakla karşı karşıya. Bir çok ekonomi uzmanı er ya da geç yüksek vergi ve bütçe kesintilerine ihtiyaç duyulacağı görüşünde.

Dünyanın en zengin işadamlarından Warren Buffett ise zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini savunuyor: "Bence şanslı kişilerin gelirlerinin daha büyük bir kısmını ekonomik krizden çok etkilenen topluma vermeleri çok yerinde bir davranış olur."

Ortalama Amerikalı’dan daha zengin olan Mike Anderson, vergi artışının kendi işini tehlikeye sokacağını söylüyor: "Vergiler artarsa bir yıl daha idare edebilir miyiz emin değilim. İşler o kadar iyi gitmiyor."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG